Amasra halkının tek gündemi termik

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Amasra’da Hema Termik Santral projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildikten sonra başlatılan “Davacıyım” kampanyası sonrasında 2 bin 19 kişinin imzasıyla açılan davada Cuma günü yapılan keşif için Amasra’ya gittik. Keşfin ardından hafta sonunu, Küre Dağları Milli Parkı'nın yer aldığı ve kalesiyle UNESCO Geçici Miras listesine giren Bartın'ın Amasra ilçesine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı yıllardır mücadele eden Amasralılar ile geçirdik ve kentin nabzını tuttuk.

Keşif raporu gelene kadar çalışmalar sürecek

amasra-halkinin-tek-gundemi-termik-321849-1.
Bartın Platformu’ndan Adnan Soylu, Cengiz Demirel, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Erdoğan Atmış, davanın avukatlarından Engin Uzun, Berkay Dal, Peyzaj Mimarı Mustafa Artar ile sohbet ettik. Sohbetin gündemi, Amasra’ya kurulması planlanan termik santral oldu. Avukatlar Uzun ve Dal, hukuki açıdan da sürecin ciddi tartışmalı olduğunu altını çizerek, şirketin 2009 yılında yaptığı ÇED başvurusunun eksik evrak gerekçesi ile geri çevrildiği anımsattı.

Avukatlara göre hukuki açıdan önemli bir başkan nokta ise ÇED sürecinde Amasralıların, Halkı Bilgilendirme Toplantısını yaptırmayarak tepkilerini göstermesine rağmen, buna dosyada yer verilmemesi.

Türkiye’de çevre davalarında bir ilk
Sohbet esnasında ayrıca, önceden bu alanda termik yapılamaz kararı olmasına rağmen, sonrasında proje için verilen ÇED olumlu kararı karşısında Amasralıların 2 bin 19 davacıyla başlattığı “Davacıyım” kampanyasının da önemine dikkat çekildi. Türkiye’de bir çevre davasında ilk kez bu kadar fazla davacı olduğunu belirtildi. Keşif raporunun yaklaşık iki ay içerisinde çıkabileceğini belirten avukatlar, hukuki açıdan bundan sonrası için de ciddi çalışmaların planlandığı kaydetti.

Evin gözdesi: Termik santral mücadelesi
Amasra’da tek gündem termik. Bunu da Bartın Platformu’ndan Adnan ve Fatma Soylu’nun evlerinde yakında görme fırsatım oldu. Soylu ailesinin evlerinde gerçekleştiğimiz sohbette Amasra halkının hem termik hem de şehir ile ilgili duyarlılıklarına tanıklık ettim. Adnan Soylu, bir yandan kentin 3 bin yıllık tarihini anlatırken diğer yandan termik santralin yaratacağı tahribatı bir uzman bilgeliğiyle aktardı.
amasra-halkinin-tek-gundemi-termik-321850-1.
Fatma Soylu’da kentin pek çok noktasında, “Burada termik santrale karşı bildiri dağıtıldı, burada Barış Akarsu konseri öncesi pankartlar asıldı” diyerek kentin çeşitli noktalarında duran termik karşıtı pankartlara dikkati çekti. Soylu ailesi için Amasra sadece yaşadıkları şehir değil, her köşesinde mücadeleyi yaşadıkları ve direniş ile dolu olan bir müze adeta...

Adnan Soylu ve Fatma Soylu’nun refakatinde sokak sokak dolaştığımız Amasra’da esnafla ve Amasralılarla sohbet ettik. Herkesin tek gündemi termik. Yaptığımız sohbetlerden bazıları şu şekilde:

2005’ten bu yana mücadeleye devam
Mobilyacı ustası Cengiz Demirel, Bartın Platformu mücadelesinin 2005 yılında Hattat Holding’e bağlı Hema’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla (TTK) taş kömürü çıkarmak üzere yaptığı rödovans anlaşmasıyla başladığını söylerken, o günden bu yana her gün termik santrale karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Kuşların, böceklerin de yaşama hakkına sahip çıkıyoruz
Keşif esnasında santralin planlandığı alanı gösterirken, “Önce şu denize, martılara bak, şimdi de şu uçsuz bucaksız yeşilliğe bak... İşte termik santral kurmayı planladıkları alan burası” diyen öğretmen Kerim Boz da, verilen mücadeleyi duyurmak için arkadaşının fotoğraf makinası ile alana geldiğini belirtti. Boz, termik santralin planladığı alandaki ağaçlara, böceklere, kuşlara bakarken, “bizim yaşam alanımıza saygı duymadıkları gibi bu canlıları da yok etmek istiyorlar, izin vermeyeceğiz” dedi.

Tel kırmaya, ağaç işçiliğine sahip çıkalım
Kentin meşhur yerlerinden olan Çekiciler Çarşısı’nda rengarenk dükkanlarda da kiminle sohbet etsek, yaşam alanlarına termik santral yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Ünü dünyaya yapılan Bartın'ın yöresel el sanatlarından Tel Kırma yapan kadınlardan, ünü Amasra’yı çoktan aşan Amasralı ağaç işleri ustası Ali Rıza Vatandaşlar’a kadar her sohbette bu kentin önemli kazanımlarına sahip çıkılması için vugu yapıldı.

Ağaçlarımız yaşayamaz, toprağımız verimini kaybeder
Amasra demişken bir de pazarlar var tabiki. Termik santral yapımının planlandığı Tarlaağzı ve Gömü Köyü’nden gelip Amasra’da kendi ürünleri satan kadınlarda büyük bir sitem hakimdi. “Nasıl olur?” sorusu yanıtsız kaldı. Pazarda sohbet ettiğimiz Ayşe teyze, “Biz termik santral istemiyoruz. Gelsinler de görsünler Amasra’yı, geldiklerinde meşhur salatamızdan yediklerinde, suyumuzdan içtiklerinde, tepeden Amasramıza baktıklarında zaten onlar da vazgeçer. Bunlara rağmen yapmakta ısrar ediyorlarsa da gözlerini para bürümüş demektir. Gitsinler, biz termik istemiyoruz” dedi.

amasra-halkinin-tek-gundemi-termik-321798-1.