Amasra maden faciası: Eski bakan Yıldız’ın komisyon başkanı olması tartışma yarattı, CHP'liler istifa istedi
Amasra’da 41 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin TBMM bünyesinde kurulan Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın komisyon başkanı olması tartışmaya neden oldu. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bakanlığı döneminde yaşanan maden kazalarını anımsatarak Yıldız’ı başkanlık görevini bırakmaya davet etti.
Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağındaki 41 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasını araştırmak üzere, AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında kurulan Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı.
Yıldız, kazanın tüm yönleriyle araştırılacağını belirterek, “Bugün burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla, bakan yardımcımız başkanlığında gelen bir heyetle TTK, MAPEK, TKİ’nin bütün yetkili organlarıyla beraber sunumlarını dinleyeceğiz. Yarın akademisyenleri dinleyeceğiz. Önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları dinleyeceğiz” dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Soma maden faciasını anımsatarak “Ön yargılı bakmıyoruz meseleye. Ama elimizde Soma faciasıyla ilgili oluşturulmuş bir rapor var. Soma faciasından sonra oluşturulan komisyonun çıkarmış olduğu öneriler ne derece gerçekleştirildi, gerçekleştirilmemişse neden gerçekleştirilmedi?” diyerek komisyonun bunu sorgulaması gerektiğini ifade etti.
"BAKANLIĞINIZ DÖNEMİNDE 6 MADEN FACİASI YAŞANDI"
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ın komisyon başkanı olması CHP'liler tarafından eleştirilerek tepki gösterildi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Taner Yıldız’ın komisyon başkanı olmaması gerektiğini belirterek, “Bakanlığınız döneminde 6 büyük maden faciası yaşandı. Siz de Enerji Bakanı olarak burada görev yaptınız. Aslında siyaseten de sorumlususunuz bu kazaların, kurumların başındaki en yüksek kişi olarak. Ama şimdi bu komisyona bakıyoruz. Bu şekilde 6 kazada bakanlık yapmış kişi olarak, bu komisyonda olmamanız daha uygun olurdu. Kazalar devam etti, sonuç alamadık. Soma kazasında da yine komisyon oluşturuldu sizin döneminizde ama bir sonuç alamadık. Soma kazasından ders alınmadı, o dönemki rapordaki öneriler yerine getirilmedi” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da Yıldız’ın görevini bırakmasını isteyerek “Nezakette de bulunabilirsiniz” dedi. Yavuzyılmaz’ın “AK Parti’de bu görevi yapabilecek başka milletvekilleri de var” demesi üzerine Yıldız, kendi dönemiyle ilgili yargının kararını verdiğini kaydederek, “Bunlarla alakalı, siz bunların üstüne bir cümle mi ifade etmek istediniz, ne yapmak istediniz şu anda” diye sordu.
“BENİM NEKAKETİMİ ZORLAMAYIN”
Yavuzyılmaz’ın ısrarını sürdürmesi üzerine Komisyon Başkanı Yıldız, “Benim nezaketimi zorlamayın. Benim nezaketim sizi yanılttı mı?” diye sordu. Yavuzyılmaz, “Benim canım yanmış, canım yanmış. Ben Zonguldak milletvekiliyim” dedi. Yıldız, “Acılar üzerinden siyaset yapmayın” karşılığını verdi.
NE OLMUŞTU?
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.
27 Ekim Perşembe günü Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, müessese müdür yardımcıları, işletme müdürü, personel müdürü, işletme başmühendisi ile kartiye, iş güvenliği, sondaj ve aspiratör sorumlusu olarak görev yapan mühendislerin yer aldığı 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.
Aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, 4'ü adli kontrolle olmak üzere 16 kişi ise serbest bırakılmıştı.
Bilirkişi raporunda, madendeki teknik personel sayısının eksikliğine de vurgu yapıldı. Kazanın nedenleri arasında sıralanan personel eksikliği yine 2020 yılında Sayıştay’ın dikkati çektiği kusurlar arasında yer almıştı. Bilirkişi raporunda, “İşletmede, yeraltında farklı kartiye ve birimlerde yapılan tüm teknik işleri tek bir vardiya mühendisi ile denetlemenin ve yönetmenin yetersiz kalacağı aşikardır. Bu kusur kazanın meydana gelmesinde etkendir” denilmişti.
Sayıştay raporunda ise “Müessesede son yıllarda üretimi olumsuz etkileyen faktörler” olarak metan gazı artışının da aralarında olduğu, üretim ile birlikte işçi sağlığını da tehdit eden bazı etkenlere dikkat çekilmişti.
(İHA-ANKA)