Bartın’ın şirin ilçesi Amasra'da kömür ve termik santral kurulması için 27 Ekim'de imzalanan anlaşma tarih ve doğa kentinin ölüm fermanı olacak. Santrala karşı mücadele eden...

Bartın’ın şirin ilçesi Amasra"da kömür ve termik santral kurulması için 27 Ekim"de imzalanan anlaşma tarih ve doğa kentinin ölüm fermanı olacak. Santrala karşı mücadele eden Amasra halkı sokaklarına ‘Termik santral istemiyoruz’ pankartları astı....

 

Gazeteport"un haberine göre tarihi, Pers kraliçesi Amastrist’e kadar uzanan Bartın’ın Amasra ilçesinde kömür ve termik santral için dün HEMA Holding ile Çin’liler arasında imzalanan anlaşma tarih ve doğa kentinin ölüm fermanı olacak. Halk Amasra sokaklarına ‘’Termik santral istemiyoruz’’ pankartları astı. CHP TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Fatih Sultan Mehmet’in, ilk gördüğünde Lalasına dönerek “Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü) burası mı?” diye sorduğu, Karadeniz’in Bodrum’u olarak tanınan Amasra’da, ormanlarla kaplı bölgede kömür çıkarılması ve termik santral kurulması için Çin’liler ile Hattat Holding arasında anlaşma imzalandı. Amasra’daki B sahası 20 yıllığına Hema Holding’e verilmişti. Hema’nın çıkarılacak kömürü değerlendirilmek için Amasra’daki ormanlık alanda termik santral kurma planı büyük tepki görüyor.

Hattat Holding ile Çin’li Datong Coal Mining, ‘Batı Karadeniz Enerji Projeleri’ adı altında Zonguldak, Amasra ve Bartın’da yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2 milyar avro’luk proje imzalarken, ilk etapta yılda 5 milyon ton, izleyen yıllarda ise 10 milyon ton kömür çıkarılması hedefleniyor. Kömür üretiminin ardından Amasra ve Kandilli yörelerinde termik santral kurulacak. Datong Başkanı Wu Yongping, kömürü çevreye zarar vermeyecek şekilde yeryüzüne çıkaracaklarını öne sürdü.

 

TBMM’YE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Konuyu araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, termik santralın Safranbolu, Bartın, Amasra havzasındaki turizmi öldüreceğini savundu. Yalçınkaya şöyle konuştu: “Firma 11 bin kişiye iş rüşvetiyle tepkiyi azaltmaya çalışıyor. TTK’nın o bölgede 5 müessesesi var. 10 bin işçiyle çıkarılan kömür yıllık bir milyon 750 bin ton.

“Üç bin yıllık tarihi geçmişi olan bölgede doğanın katli sürecine girildi. 2000 yılında da bir mobil santral getirilmeye çalışıldı halk ayaklandı. İş ve istihdamdan bahsediliyor ama denizde balıklar, uçan kuşlar, yeşil ormanlar, kucaktaki bebeler zehirlenecek. Kıymayın Amasra’ya. Yoksa Bartın yine ayağa kalkacaktır.”

 

‘KÖMÜRDEN KORKMAYIN’

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile de görüştü. Bakan Güler “Artık kömürü çok iyi yakan yeni teknolojiler var. Temiz, çevreye zarar vermeyen bir teknolojiyle kömür kullanılmaktadır. Bölgeyi de bir enerji merkezi yapmak istiyoruz. Çünkü taş kömürümüz orada.

“HEMA’nın 654 megavatlık dört üniteden oluşan bir müracaatı oldu. EPDK da buna izin verdi. ÇED raporu alınacak. Taş kömürünü bölgeye zenginlik getirecek, daha fazla işçi çalışacak, yerli kaynaklarımız değerlenecek. Kömürden korkmayalım” dedi.

 

***

Türkiye’nin dünyaya armağanı korunmalı

WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) girişimleri ile ‘Türkiye’nin Dünya’ya Armağanı’ olarak ilan edildikten sonra milli park statüsü ile koruma altına alınan Küre Dağları’nın yanıbaşında 2008 sonuna kadar bir termik santral kurulması planlanıyor.

Doğal yaşlı ormanları, sarp kayalıkları, akarsuları ve meralarıyla önemli bir yabanıl hayata sahip olan bölge, bitki ve hayvan çeşitliliği, yaşlı ağaçları ve barındırdığı nadir türleri ile doğa koruma açısından olağanüstü öneme sahip.

WWF’ye göre, Türkiye ormanlarının öncelikli olarak korunması gereken dokuz “sıcak nokta”sından biri olan bu alan, Avrupa’da elde kalan doğal ormanların en güzel ve en yabanıl örneklerini sergiliyor. Yörede 109’u endemik, 49’u nadir bitki türü bulunuyor. Bozayı, vaşak, susamuru, ulugeyik gibi tehlike altındaki hayvanları da barındıran bölge, Türkiye’deki memeli türlerinin en az 40’ına sahip. Ayrıca, 38 familyaya mensup ve 46’sı tehdit altında olan 129 kuş türünün bu bölgede yaşadığı kaydedilmişti. Santralın kurulacağı bölgenin tarım toprakları, bitki örtüsü ve deniz canlıları, santraldan çıkacak kül ve temizlenmeden denize verilecek soğutma sularından zarar görecek.