Bartın Valiliği’nin aldığı Amasra giriş yasağı kararı sadece “Kader değil katliam” diyen solcuları kapsadı. 2 gün önce SOL Partililerin girişlerinin engellenmeye çalışıldığı ilçeye, 85 kişiden oluşan İstanbul Din Görevlileri grubu rahatlıkla girdi. İstanbul Din Görevlileri Derneği’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bülbül sesli hocalarımız başta Bartın Merkez olmak üzere Amasra, Ulus ve Koycağız ilçelerinde ve buralara bağlı 28 ayrı noktada okudukları Kur'an-ı Kerim tilavetleri, Mevlid-i Şerif, Sohbet ve Dualarıyla dertli gönüllere bir teselli kaynağı oldular” denildi.

Amasra’ya giriş yasağı ‘Kader değil’ diyen solculara: ‘Bülbül sesli’ imamlara yasak yok!

HABER MERKEZİ

Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim’de meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından gerçekleşen olaylar, 20 yıllık AKP iktidarının özeti oldu.

22 Ekim’de SOL Parti, “Kader değil katliam” diyerek Amasra’da bir eylem gerçekleştirdi. Ancak yurttaşların eylem alanına gidişi kolay olmadı. Bartın girişinde otobüslerine keyfi şekilde el konulan SOL Partililer, polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen alana ulaşmayı başardı. SOL Parti üyeleri “Güvenlik önlemlerini madende alsaydınız, 41 işçi şu an yaşıyor” olacaktı diyerek eylemin ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanmasına yönelik devlet politikasına tepki gösterdi.

SOL Partililerin eyleminin ardından, aynı günün akşam saatlerinde Bartın Valiliği bir yasak kararı aldı. Kararda, eylem yapılmasını önlemek amacıyla Amasra ilçesine girişler 3 gün süreyle yasaklandı. Valilik bu yasağın, ‘suç işlenmesini önlemek’ ve ‘kamu düzen ve güvenini korumak’ için getirildiğini iddia etti.

KATLİAMA "BELA" DEDİLER

Ancak yasak sadece solcuları kapsadı. Maden faciasının ardından Bartın merkez ve yasak kararının olduğu Amasra’ya gitmek için yola çıkan İstanbul Din Görevlileri Derneği, hiçbir engellemeyle karşılaşmadı.

Derneğin “bülbül sesli” olarak tanımladığı 85 imam, Bartın merkez ve Amasra’nın yanı sıra Ulus ile Koycağız ilçelerinde ve buralara bağlı 28 ayrı noktada Kuran okudu.

İstanbul Din Görevlileri Derneği’nin yasak kararının sürdüğü 24 Ekim 18.22’de Twitter hesabından yapılan paylaşımda, düzenlenen gezinin fotoğraflarına yer verildi. Paylaşımlarda “Cenab-ı Allah ülkemizi, milletimizi ve âlem-i İslâm'ı semavî ve arızî her türlü kaza, bela ve musibetlerden muhafaza eylesin” denilerek, maden faciasının önlenebilir bir olay olarak değil, “bela” olarak tanımlanması dikkat çekti.

amasra-ya-giris-yasagi-kader-degil-diyen-solculara-bulbul-sesli-imamlara-yasak-yok-1079594-1.

amasra-ya-giris-yasagi-kader-degil-diyen-solculara-bulbul-sesli-imamlara-yasak-yok-1079595-1.

SOL PARTİ TEPKİ GÖSTEDİ

SOL Parti, yaşananlara sosyal medyada tepki gösterdi. “Karanlık tarikatlarınız, şeyhleriniz, müritleriniz gerçeklerin üzerini örtemez” diyen SOL Parti, bir kez daha iktidarın “kader” diyerek dini söylemlerin arkasına saklanmasına tepki gösterdi.

amasra-ya-giris-yasagi-kader-degil-diyen-solculara-bulbul-sesli-imamlara-yasak-yok-1079596-1.