Amasralı yurttaşlar zeytin kıyımına isyan etti

Amasra Tarlaağzı köyünde, özel bir şirket tarafından kurulması düşünülen termik santral için 10 ay önce Gömü ile Tarlaağzı köyleri arasında bulunan 7 dönümlük zeytinlik satın alındı. Buradaki 139 zeytin ağacı, kesilerek tahrip edildi.

Bartın Platformu adına zeytin katliamı alanında basın açıklaması yapan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, "Yapılmak istenen Hema Termik Santrali'ne ait ÇED başvurusu, seçilen yerin yanlış olduğu gerekçesiyle daha önce 5 kez iptal edilmiştir. Buna rağmen tekrar yapılan başvuru, 2016 yılının Ekim ayında usulsüz bir şekilde olumlu sonuçlandırılmıştır. Bu ÇED raporunda termik santralin yöre ekonomisi, çevre ve insan sağlığı üzerinde yapacağı olumsuz etkiler göz ardı edilmiş, ya da bu etkilerin termikçi şirket tarafından giderileceği beyan edilmiştir. Şirketin termik santralin önünde engel olarak görülen 139 zeytin ağacını katletmek için başvurduğu bu usulsüz yöntemler, termik santral inşa ve işletme sürecinde gerçekleştireceği diğer usulsüzlüklerin göstergesidir. Yarın yöre ekonomisi, çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşacak zararlara izin vermemek için yörenin geleceği şirketin ellerine bırakılmamalıdır" diye konuştu.

YURTTAŞLAR İSYAN ETTİ

Zeytin ağaçlarının kesildiği Amasra Gömü köyünde yaşayan yurttaşlar, isyan etti. Bartın Platformu'nun çektiği videoda konuşan yurttaşlar, termik santral için zeytinlerin kesildiğini ve bu zeytinlerin kendilerine 'çürük olduğu için' kesildiğini söyledi.

"Vicdanlı olan acısın şu meyvelere, kaç senede meydana geliyor bu meyveler?" diyen bir yurttaş, ağaçların çürük olduğu için kesildiğinin kendilerine söylendiğini belirterek, "Çürükmüş... Neresi çürükmüş? Çürük olan meyvenin özü böyle olmaz! Özü bile sağlam! Şuralarda çürümüş bir dal var mı? Hepsi de meyve veren." Devlet nerede? Bize sahip çıksın. Sadece burada 3-5 kişi miyiz? Seçimler olduğunda mikrofon seslerinden duramıyoruz. Hani neredeler şimdi? Ne olacak bizim hâlimiz?" sözleriyle isyan etti.

Başka bir yurttaş, "Zeytin yok ülkede. Kesiyorlar. Niye? Termik santral için. Bir de enerji üretecğeiz diyorlar. Zeytin daha büyük bir enerji, daha büyük bir güç bu ülke için. Bizim gıdaya da ihtiyacımız var. Gömü köyü halkı 'bu zeytinleri kesemezsiniz, Amasra'nın zeytinleri' dediler. Burası bizim memleketimiz." diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP'Lİ TÜM, BİRGÜN'E ANLATTI: ÜRETİCİYE ADETA DÜŞMANLAR!

Zeytin üreticilerinin mücadelesinin öncü isimlerinden olan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın iktidar eliyle bitirilmek istendiğini, üreticilere düşen görevin Türkiye’yi tarımda ithalata bağımlı hale getiren bu anlayışa karşı mücadeleyi aralıksız olarak sürdürmek olduğunu söyledi.

Tüm, şunları kaydetti:

"Şu anda Türkiye’de 3 ila 4 milyon arası kişi, geçimini zeytincilikten sağlıyor. Buna karşın hükümet şu anda yaşamın her alanında olduğu gibi zeytin üreticisine de adeta düşman durumda. Yüzyıllar boyu bu topraklarda yaşayan, üreten ve geçimini bundan sağlayan insanlara yapılacak en büyük kötülük Tunus’tan zeytin-zeytinyağı getirmektir. Bunu Türkiye’deki üreticiler kabul etmez."