Amasra’da Hema Termik Santral projesi için Gömü Köyü’ndeki zeytin ağaçları kesilmeye başladı. Alana gelen Gömü ve Tarlaağzı köylüleri, kesilen ağaçları görünce isyan etti. Köylüler, termik santral için ağaç kesimine de sökümüne de izin vermeyeceklerini söyledi

Amasralılar: “Termik santral için zeytinlerimizi söktürtmeyiz”

BirGün/Amasra

Amasra’da termik santral kurmak için birçok usulsüzlük yapan Hattat Holding şimdi de Gömü köyündeki zeytin ağaçlarını kesmeye başladı. Gömü ve Tarlaağzı köylüleri Hema Termik Santral projesi için zeytin ağaçlarının kesilmesine isyan etti. Gömü ve Tarlaağzı köylüleri, termik santral için ağaçların kesilmesine, sökülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Bartın Platformu, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılandırılması Hakkındaki Kanun’a göre, zeytinlik sahalarının 3 km yakınında değil termik santral, bacası tüten bir atölye bile yapılamayacağını belirtti.

Açıklamada, “Amasra’nın Gömü köyündeki zeytin ağaçları Hattat Holding’in kurmak istediği termik santrale sadece birkaç yüz metre mesafede. Bu zeytin ağaçlarının kurmak istediği termik santrallerin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu bilen Hattat Holding, önce arazi sahiplerine gerçek değerinin oldukça üzerinde para teklif ederek bu sahayı satın aldı. Şimdi de sahayı satın alır almaz bu zeytin ağaçlarını sökerek sahadan uzaklaştırmaya çalışıyor” denildi.

“Bu zeytinler bizim”

Bartın Platformu, köylerindeki zeytin ağaçlarının usulsüz şekilde başka yerlere taşınacağını duyan Gömü ve Tarlaağzı köylülerinin “Bu zeytinler bizim. Başka bir yere götüremezsiniz” diyerek eylem başlattığını belirterek, köylülerin bu haklı eyleminde yanlarında yer aldıklarını duyurdu.

Açıklamada, “Bugün sahada ağaçların budandığını ve kesildiğini gördük. Bu zeytin ağaçlarının taşıma izni için bakanlığa 18 Aralık 2017 tarihinde başvuru yapıldığını ve 19 Aralık’ta taşıma izninin çıktığını gördük. Yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir günde böyle önemli bir kararı nasıl vermiştir? Bizler Bartın ve Amasra halkı olarak, termik santral aleyhine açmış olduğumuz ÇED iptal, Çevre Düzeni Plan Değişikliği iptal ve lisans iptal davaları henüz sonuçlanmamışken, Hattat Holdingin yöre halkını tahrik edecek şekilde giriştiği bu tür girişimleri kınıyoruz. Amasra’da termik santral yapılamayacağı hakkında yeterli teknik ve hukuki gerekçenin var oluğunu düşünüyoruz ve mahkemelerden Bartın ve Amasra halkının lehine kararlar çıkarmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.