Yeniçeltek’te termik santral yapma hazırlığına başlayan Soma Holding, Amasya Birleşik Haziran Hareketi, ekoloji platformları, çiftçiler ve madenciler tarafından protesto edildi

Amasyalılar da termik istemiyor

GİZEM ALTUNKAYNAK

Soma’da geçen yıl 301 madencinin ölümüne sebep olan Soma Holding, Yeniçeltek Maden İşletmesi’ne termik santral yapma hazırlıklarına başlaması üzerine Amasya Birleşik Haziran Hareketi, Yeşilırmak HES’lerle Mücadele Platformu, Suluova’da Termik Santral İstemiyoruz, Merzifon Çevre Platformu ve yöre halkı termik santralın yapılması planlanan Gürmin A.Ş. önünde Soma’da yaşamını yitiren 301 madenci için bir araya geldi. Platform üyeleri sık sık “Amasya, Soma olmayacak” sloganları attı.

‘SAVUNACAĞIZ’

301 madencinin öldüğü madenin sahibi Soma Holding’in 300 bin insanın geleceklerini karartmasına izin vermeyeceklerini belirten Merzifon Çevre Platformu sözcüsü Eylem Oktay şunları söyledi: Soma’daki katliamın sorumlusu Soma Holding’le ilgili adli ve idari soruşturmaları devam ederken holdinge bağlı Gürmin Madencilik A.Ş.’nin bölgemizdeki kömür ocağını işletmesine izin verilmesi ve üstüne üstlük termik santral kurulmasına zemin hazırlanması bu şirketi ödüllendirmek anlamına gelmektedir.

‘EYLEMLER SÜRECEK’

Termik santral yılda 1 milyon 250 bin ton kömür kullanacak. Bu kömür ise Merzifon’un 40 yılda, Suluova’nın ise 60 yılda kullanacağı kömür miktarına eşdeğerdir. Bu kömürün çevreye salacağı kül ve zehirli gazlar, bölgenin geçiminde önemli bir yere sahip olan tarım ürünlerini ve hayvancılığı tamamen bitirecektir. Zehirli havayı soluyan bizler, yaşamımızın bundan sonrasını sağlıksız birer birey olarak geçireceğiz. Ayrıca yeraltı sularına karışacak olan zehirli maddeler de insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyecektir. Biz yaşamı savunmak için eylemlerimizi sürdüreceğiz.