Amazon’un, teslimat işçilerini, mesai saatlerinde şu şişesi gibi ürünlerin içine işemeye zorladığı iddia edildi. Amazon CEO'su Dave Clark, iddiaları reddederek böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söyledi.

"Amazon, işçileri şişelere işemeye zorluyor" iddiası tartışma yarattı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en en zengin insanı olarak gösterilen Jeff Bezoss’un sahibi olduğu Amazon’la ilgili "çalışanların şişelere işemesi" hakkındaki iddialar bir kez daha gündeme geldi.

Çalışan olduğunu söyleyen kişilerin iddialarına göre, şirket teslimat işçilerini, mesai saatlerinde ürünleri zamanında teslim edebilmeleri için, tuvalete gitmelerine bile izin vermeyerek çalışmaya zorluyor. Sosyal medyadan ve Reddit üzerinden paylaşılan görseller ve açıklamalara göre, Amazon teslimatların yapılmadığı takdirde çalışanları ‘kovmakla tehdit ederek’ tuvalet molasını bile engellemeye çalışıyor.

Günlerdir tartışma konusu olan iddialar, şirketin bir teslimat işçisinin, Intercept adlı siteye bir mail atması ile gündeme geldi.

Çalışanın attığı mailde şu ifadelere yer verildi:

“Bu akşam bir çalışan, bir şoför tarafından istasyona iade edilen bir Amazon çantasında insan dışkısı keşfetti. Bu, son 2 ay içinde çantaların içinde kaka ile istasyona iade edildiği 3’üncü olay. Teslimat işçilerinin, yoldayken acil durumlar yaşayabileceğini ve özellikle Covid sırasında, teslimat sırasında banyo bulmakta zorlandığını biliyoruz. Her şeye rağmen, işçiler poşetleri kaka ile istasyona iade edemezler. Son zamanlarda çantaların içinde her türlü sağlıksız çöpün arttığını fark ettik; kullanılmış maskeler, eldivenler, idrar şişeleri”

Söz konusu iddialar, Amazon’un işçilerin sendika bile kurmasına izin verilmediği bir dönemin ardından geldi. Bu olayla birlikte Amazon’un çalışanlarını, “insani olmayan şartlarda” çalıştırdığı ve çalışanların her türlü insani ve sendikal taleplerine bile kulak tıkadığına dikkat çekiliyor.

AMAZON, BİNLERCE İŞÇİNİN İDDİASINA REDDEDİYOR

İşçilerin taleplerini reddeden Amazon CEO'su Dave Clark, milletvekili Mark Pocan’ın eleştirilerine cevap vererek, “Gerçekten şişelere işeme olayına inanmıyorsun değil mi? Eğer bu doğru olsaydı kimse bizimle çalışmazdı. İşin doğrusu şu, bizim tüm dünyada yaptığı işle gurur duyan bir milyondan fazla inanılmaz çalışanımız var, üstelik çok da iyi maaşları ve sigortaları var. Diğer işverenlerin halihazırda yaptığımız şeyi sunmasını sağlayacak politikaları yürürlüğe koymanızı umuyoruz" diyerek iddiaların gerçek olmadığını savundu.

Dave Clark şirketle ilgili sürekli gündeme gelen iddiaları sadece reddederek savuşturma yoluna gidiyor.

Sendika kurma faaliyeti yürüten Alabama'daki Amazon işçilerini ziyaret edeceğini duyuran ABD'li Demokrat Senatör Bernie Sanders'ı sert bir dille eleştiren Clark, Twitter’dan bir açıklama yaparak, "Birçok defa söylediğim gibi bizler işverenlerin Bernie Sanders'ıyız ama bu tam olarak doğru değil çünkü biz gerçekten ilerici bir iş yeri sağlıyoruz" diye yazdı. Clark, bir diğer tweetinde de "Saatte 15 dolar ücret ve sağlık hizmeti hakkında bir şeyler duymak isterseniz Senatör Sanders şehir merkezinde konuşma yapacak. Ama saatte en az 15 dolar ve iyi bir sağlık hizmeti isterseniz Amazon işe alım yapıyor" diye belirtmişti.

BU DÜZEYDE BİR AÇGÖZLÜLÜK VE EŞİTSİZLİK AHLAKA AYKIRI

Bunun üzerine Sanders da Twitter'dan Clark'a "Tek bilmek istediğim, dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos'un neden işçilerin daha iyi ücretler, haklar ve çalışma koşulları için müzakere etmek üzere sendika kurmasını önleme çabasıyla milyonlar harcadığı" yanıtını vermişti. Sanders, geçen haftaki bir tweetinde de "Amerika tarihinde Elon Musk ve Jeff Bezos'un bu ülkede en alt düzeydeki halkın yüzde 40'lık bölümünden daha fazla servete sahip olduğu bir zamanı yaşıyoruz. Bu düzeyde bir açgözlülük ve eşitsizlik ahlaka aykırı ve sürdürülebilir değil" ifadelerini kullanmıştı.

Amazon işçilerinin bu konu hakkında konuşmaları ilk değil. İşçiler daha önce Guardian'a teslimat oranlarının kaçırılmasından korktukları için günlük olarak su şişelerinin içine işemeleri gerektiğini söylemişlerdi. Şirket çalışanları daha önce de durumu Reddit üzerinden dile getirerek, mesai saatlerinde tuvalet molaları bile olmadığını söylemişlerdi.

AMAZON’UN KÂRI COVİD’E RAĞMEN HER YIL 2’YE KATLANIYOR

Amazon, 2020'de yalnızca bir çeyrekte satışlarda %37'lik bir artışa ulaştı ve yönetici Jeff Bezos kişisel olarak pandemi sırasında kişisel net değerinin 70 milyar dolar civarında artırdı.

ABD’de yayınlanan yeni bir rapora göre, ABD'deki milyarderlerin Covid-19 salgınından bu yana toplam servetlerini 1,3 trilyon dolardan fazla artırdığı açıklandı. Forbes verilerine dayanan rapora göre ise milyarderlerin yüzde 45 servet artışı yaşadığı belirtilirken dünyanın en zengin insanı Amazon’un sahibi Jeff Bezos da servetini Mart 2020'de 113 milyar dolardan Mart 2021'de 193.4 milyar dolara yükselterek yaklaşık yüzde 60 artırmış oldu.