Tutuklu 18 gazeteci hakkında hazırlanan iddianamede gazetecilerin yaptıkları programlar, yayınlar, sorular, konuklar ve telefon görüşmeleri "suç" sayıldı.

Anadil günü, Newroz ve 8 Mart yayınları ‘suç’ oldu
Tutuklu gazetecilerin özgürlüğü için eylemler yapılıyor. (Fotoğraf: MA)

Diyarbakır’da 15’i tutuklu 18 gazeteci hakkındaki iddianame 10 ay sonra hazırlandı. İddianame 728 sayfadan oluşurken, gazetecilerin yaptıkları programlar, haber yayımları, sordukları sorular, program konuklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ‘suç’ sayıldı.

MA’da yer alan habere göre; gazeteciler “Örgüt üyesi olmakla” suçlanıyor. Gazeteci Aziz Oruç ve Ari Yapım’da muhasebe işlerine bakan ve yapım şirketinde de kurgu montaj öğrenen Remziye Temel’e dair iddianamelerde suçlamalar oldukça çarpıcı.

Oruç’un Medya Haber kanalında “Sokağın Sesi” programında işlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Newroz, Anadili bayramı gibi konularda yaptığı sunumlar ile program için hazırlanan listeler iddianameye girdi. 

Remziye Temel’e ise “Yapım şirketlerinde yapılan aramada şüpheliye ait doğrudan isminin geçtiği delil ele geçirilmediği, ancak şüphelinin büro memuru/muhasebeci olarak faaliyet yürütmesi nedeniyle yapım ajanslarında üretilen tüm içeriklere iştiraki olduğu…” şeklinde bir suçlama yöneltildi.

Xwebûn gazetesinin tutuklu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş’ın iddianamesinde, Kürtçe gazete ve kitaplar, cezaevinden kendisine gönderilen mektuplar ve yaptığı röportajlar suç sayıldı.