Samsun’un Bafra ilçesinde bundan iki yıl önce okuyucularına ‘Merhaba’ diyen bir dergi var: Edebiyat Nöbeti. Dergiyi imtiyaz sahibi Celal Karaca ile konuştuk

Anadolu’da emekçi bir dergi: Edebiyat Nöbeti

MELTEM DAĞCI

Arthur Rimbaud “Senin bir adım atman, yeni insanların ayağa kalkması ve yürüyüşe başlaması demektir” der. İşte Edebiyat Nöbeti zor koşullarda ayağa kalkmaya çalışan insanların omuzlarında yükseliyor. Çünkü Cumhuriyet sonrasında Samsun’un Bafra ilçesinde çıkarılan ikinci edebiyat dergisi olma özelliği taşıyor Edebiyat Nöbeti. Dergicilikte böylesi uzun ara verilen bir kentten söz ediyoruz. Derginin hikâyesini merak eden okurlar için, Edebiyat Nöbeti Dergisi’nin imtiyaz sahibi Celal Karaca ile dergiciliği, iki yılda neler yaşandığını konuştuk.

»Derginin çıkış öyküsünden bahseder misiniz?
18 yıl İstanbul’da yaşadım. 2006'da emekli oldum. 2015’in ilkbaharında memleketim Bafra’ya döndüm. Bafra’da bir edebiyat dergisi çıkarma hayalim vardı. İstanbul’dayken adını da koymuştum: Edebiyat Nöbeti. Bu fikrimi ilk paylaştığım kişi Semrin Şahin oldu. Semrin Hanım, Bafra Cumhuriyet Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeniydi. Dergi çıkarabileceğim bir edebiyatçı bulmuştum. Diğer arkadaşlarla toplantılar yapmaya başladık. Toplandığımız mekân Okyanus Kitabevi’ydi.

»Dergi hangi periyotlarla yayımlanıyor? Samsun’dan hangi illere doğru dağıtımı gerçekleşiyor?
Edebiyat Nöbeti iki aylık periyotlarla yayınlanan bir kültür, sanat ve edebiyat dergisi. Dergimiz zaman zaman bir iki hafta aksamayla çıksa da bu iki aylık periyodu aksatmıyor. Dergiyi okurlarımız başta 3 büyük kentimiz (İstanbul, Ankara, İzmir) başta olmak üzere birçok ilimizde bulabilirler.

anadolu-da-emekci-bir-dergi-edebiyat-nobeti-336258-1.

»Derginin dağıtımı ve matbaa basımı gibi aşamalarında karşılaştığınız zorlukları neler?
Dergimizin dağıtımında ciddi bir sorun yaşamıyoruz. Dağıttığımız satış noktalarından 'tahsilât'ta sorun yaşıyoruz. Matbaada yaşadığımız en önemli sorun ise derginin bir haftadan önce alınamaması. Matbaacımız İbrahim Dürüs devrin amansız hastalığı kanserle savaşıyor. Bu da bizi zorlayanlar arasında. Ama ne olursa olsun elbirliğiyle dergimizi çıkartıp bir şekilde okuyucuya ulaştırıyoruz. Önemli olan da bu sanırım.

»Tam iki yıldır basılı, iki ayda bir yayımlanan dergiden söz ediyoruz. Son dönemde birçok dergi maddi zorluklardan ötürü yayım hayatına son verdi. Dergilere cansuyu olacak aboneliklerle ilgili söylemek istedikleriniz var mı?
Aboneler dergiler için cansuyudur. Bu can suyunun devam etmesi için abonelerimizin aboneliklerini yenilemelerini rica ediyoruz. 11 ve 12. sayımızda aboneliği dolan dostlarımıza gönderdiğimiz derginin arasından bunu anımsatan bir yazı çıkacak. Dostlarımızdan beklentimiz, dostlarını Edebiyat Nöbeti dergisiyle tanıştırıp, bir kişiyi daha 'Edebiyat Nöbeti'ne katabilirlerse çok mutlu oluruz.

»Birinci sayıdan bugüne hangi dosya konularıyla okurlarına selam verdi Edebiyat Nöbeti?
İkinci sayıdan itibaren şair ve yazarları dosya yapmaya başladık. 2. sayıda Tarık Dursun K, 3. sayıda Vedat Türkali, 4. sayıda Köy Enstitüleri, 5. sayıda Bedri Koraman, 6. sayıda Didem Madak, 7. sayıda Sennur Sezer, 8. sayıda Ruhi Göktekin, Oğuz Koyutürk, Metin Kökten, 9. sayıda Abdullah Neyzar Karahan, 10. sayıda Sabahattin Ali, 11. sayıda Sahafa Düşen İmzalı Kitaplar.

»Derginin bel kemiği olan yayın kurulu ve dergiye katkı sağlayan emekçi kadrosunda kimler var? Bir araya geliş öykünüz var mı?
Semrin Şahin, Fatma Hatun Esen, Esra Karagöl, Erdoğan Kurt, Fatma Şener Dursun, Kamil Dikmen, Celal Karaca derginin yayın kurulunu oluşturuyor. Bir araya nasıl geldiğimize gelince. Edebiyat dergisi çıkarma fikrini paylaştığımız arkadaş grubumuz bu kadroydu. Her şeyi bu arkadaşlarla tartışarak Edebiyat Nöbeti’ni okurlarımıza ulaştırdık.

»Derginin dosya konuları dışında size gelen ne tür yazılar oluyor ve dergiyi sosyal medya hesaplarından takip etmek isteyen okurlar için bilgi verir misiniz?
Gelen yazılar derginin yazı havuzunda toplanıyor. Edebiyat Nöbeti’ne gönderilenler genelde şiir, öykü ve röportaj ağırlıklı. Bunun yanında kitap tanıtım ve edebiyat odaklı araştırma yazıları geliyor. Dergimize edebiyatnobeti@gmail.com, facebook.com/groups/edebiyatnobeti, twitter.com/edebiyatnobeti adrelerinden ulaşabilirsiniz.

»Önümüzdeki sayılarda yazı göndermek ve katkı sağlamak isteyen yazarlar için dosya konusunun müjdesini alalım mı?
13. sayıda Hasan Kıyafet, 14. sayıda Yılmaz Elmas (ölümünün 10. yılı dolayısıyla), 15. sayıda Gülten Akın (85. yaşında) dosya konusu olacak.

»Edebiyat dergilerinde dayanışma adına ne söylemek istersiniz?
Edebiyat dergileri aralarındaki dayanışmayı canlı tutmalı. İşe birbirlerine karşılıklı dergilerini göndererek başlayabilirler. Yine kendilerine gelen dergilerin ilan ve tanıtımını yapabilirler. Biz, Edebiyat Nöbeti Dergisi’ni adresine ulaşabildiğimiz tüm edebiyat dergilerine gönderiyoruz. Bunlar yapılırsa ülkemizde bir 'Dergiler Platformu' oluşur. Belki de bu platform geniş katılımlı bir 'Edebiyat Dergileri Sempozyumu' düzenlenmesine önayak olur.