Anadolu Ajansı’nın tartışmaları verileri bile AKP’deki erimeyi durduramadı. AKP neredeyse tüm bölgelerde kan kaybetti. Kalesi olarak gördüğü İç Anadolu ve Karadeniz’de oy kaybı yüzde 9’u geçti.

Anadolu’da oy kaybettiler
İmamoğlu’nun miting yaptığı Rize’de CHP 46 yıl sonra vekil çıkardı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Anadolu Ajansı’nın tartışmaları verileriyle bile AKP; Karadeniz, İç Anadolu, Marmara, Ege ve Akdeniz’de büyük kan kaybetti. Anadolu Ajansı’nın sandıkların yüzde 93,9’unun açıldığını belirttiği verilere göre, AKP bu 5 bölgede ortalama yüzde 8 oy kaybı yaşandı. CHP’nin iddialarına göre ise özellikle kendilerinin yüksek aldığı bölgelerde iktidarın itiraz ederek sistemi kitlediği ifade edildi.

AKP bu 5 bölgede büyük düşüş yaşarken kalesi olarak gördüğü Karadeniz’de bile oyları eridi. En büyük düşüş yüzde 9,1 ile Karadeniz’de yaşanırken en az  Ege’de de yüzde 5,59’luk bir düşüş yaşandı. AKP’de düşüş İç Anadolu’da yüzde 9,35 Marmara’da yüzde 6,67, Akdeniz’de yüzde 6 olarak yaşandı. 

***

KARADENİZ

En güçlü olduğu bölgelerden Karadeniz’de AKP oy kaybı yaşadı. 2018 seçimlerinde 43 vekil çıkaran AKP bu kez 38’de kaldı. CHP vekil sayısını 2 artırarak 19’a çıkarırken en yüksek artış MHP’de görüldü. MHP 3 vekil artırarak sayıyı 7’ye çıkardı. AKP Karadeniz’de ilk golu Erdoğan’ın memleketi Rize’den yedi. CHP, Rize’de 46 yıl sonra vekil çıkarıyor. Tüm sandıkların açıldığı Rize’de CHP yüzde 8,3’lük oy artışıyla yüzde 21,3’e ulaştı. AKP’de ise yüzde 11,1’lik azalış yaşandı. Vekil sayısı 3’ten 2’ye düşen AKP yüzde 53,7’de kaldı. Rize’de AKP yüzde 54,2, CHP ise yüzde 21,23 oy oranına sahip. 3 vekilin çıktığı Rize’de AKP 2, CHP ise 1 vekil çıkaracak gibi görünüyor. Karadeniz’de CHP ve MHP oyunu artırırken AKP ile İyi Parti azalttı.

İÇ ANADOLU

AKP oy deposu olduğu İç Anadolu’da da büyük erime yaşandı. Düşüş yüzde 9,35 olarak yaşandı. 51 vekile sahip olan AKP bu kez 46 vekil çıkarabildi. CHP ise 22’den 25’e yükseldi. İYi Parti’de 9 olan vekil sayısını 10’a yüksetti. İç Anadolu’da partilerin vekil sayılarında da değişiklik yaşandı. Konya’da Yeniden Refah bir vekil çıkarırken Yeşil Sol Parti Ankara’daki tek vekilliği de sona erdi. Genel tabloda ise AKP, MHP ve Yeşil Sol Parti oy kaybederken CHP ile İyi Parti de oylarını artırdı. 

EGE

AKP’nin diğer bölgelere az oy aldığı Ege’de de erime yaşandı. Önceki seçimlerde yüzde 35,49 oy oranına sahip olan AKP, yüzde 5,59’luk bir düşüşle yüzde 29,9’a geriledi. CHP de yüzde 33,36 olan oranını yüzde 34,4’e çıkardı.

AKDENİZ

AKP’nin oyları Akdeniz’de de eridi. Önceki seçimlerde 37,30 olan AKP, bu seçimde yüzde 6’lık bir erimeyle 31,3’e düştü. CHP ise yüzde 24,65 olan oy oranını 28,1 çıkardı. MHP ve YSP’de düşüş yaşanırken TİP 1 vekil çıkarmayı başardı.