Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürü Berrin Şenöz, yılda yaklaşık 5 bin gıda numunesini analiz ettiklerini, analizi yapılan numunelerde yüzde 5-10 civarında sorunlu ürün çıkabildiğini belirtti.

"Analizi yapılan gıda ürünlerinin yüzde 10’u sorunlu"
Fotoğraf: DHA

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürü Gıda Mühendisi Berrin Şenöz, Türkiye’de üretilen, ithal ve ihraç edilen gıdaların analiz sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şenöz, yılda yaklaşık 5 bin numuneyi analiz ettiklerini kaydederek, “Biz hem gıda güvenilirliğini sağlamak için analiz yapıyoruz, hem de tüketicinin yanıltılmasına yönelik bunun engellenmesi için analiz yapıyoruz. Genelde yüzde 5-10 civarında sorunlu ürün çıkabiliyor. Biz tüketicinin sağlığının yanında aldatılmamasını da düşünüyoruz, bu tür ürünler de geliyor” dedi.

Ürünlerin, katkı, orijin tespiti, taklit ve tağşiş, GDO, ambalaj ve ağır metal analizlerinin yapıldığını kaydeden Şenöz, “Analiz sonuçlarının kaç günde çıkacağı aranacak maddeye bağlı. 1 gün süren ürünler var, 1 hafta süren ürünler olabiliyor. Analiz raporunun sonucuna göre eğer ürün uygun değilse sınırdan geçişine izin vermiyoruz, ürünler imha edilebiliyor, piyasadaysa eğer ki toplatılabiliyor. Laboratuvar raporlarımız tüm dünyada geçerli” diye konuştu.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

“UYGUN DEĞİLSE ÜLKEYE ALMIYORUZ”

Şenöz, et ve süt ürünlerinin analizine ilişkin ise şunları söyledi:

“Zehirlenmelerdeki analizleri de yapıyoruz. Ürün ülkeye girerken de kontroller yapılıyor, bakanlığımızın limanlarda, havalimanlarında ekipleri var, gelen ürünlerden numune alınıyor, analizlerini yapıyoruz. Ürün uygunsa ülkeye girişine izin veriliyor, uygun değilse de reddediyoruz, ülkeye almıyoruz

Biz hem gıda güvenilirliğini sağlamak için analiz yapıyoruz, hem de tüketicinin yanıltılmasına yönelik bunun engellenmesi için analiz yapıyoruz. Süt ürünlerinde içine yabancı ürün katılmış mı, sahtekarlık yapılmış mı diye bakıyoruz. GDO analizi yapıyoruz, biliyorsunuz GDO'lu ürünler ülkemizde yasak, bazı ülkelerde serbest.”

(DHA)