Mersin Anamur’un köylerinde yeni açılmak ve kapasitesi artırılmak istenen maden ocaklarının ÇED toplantıları yapılmak istendi. Toplantılara izin vermeyen köylüler maden ocaklarının tarıma zarar verdiğine dikkat çekti.

Anamur'daki ÇED toplantılarına köylüler izin vermedi: Toz değil, muz ekmek istiyoruz
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı köylerde açılmak ve kapasitesi genişletilmek istenen maden ocaklarının çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantıları yapılmak istendi. Toplantılara izin vermeyen köylüler mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Korucuk köyünde yapılmak istenen mermer ocağına karşı direnen bölge sakinleri ÇED toplantısı yaptırmadı. Köylüler, “Toz değil muz, boz değil yeşil görmek istiyoruz. Muzuma, zeytinime, yeşilime dokunma” yazılı pankartlar açtı.

Anamur’un Korucuk köyünde Lion Madencilik Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili olarak Mersin Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Yöre halkı ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) valiliğin kararına karşı dava açtı. Yerel idare mahkemesi yöre halkı lehine karar verince şirket bu kez de ‘ÇED olumlu’ raporu almak için girişimlere başladı. Yöre halkı, mermer ocağı projesine karşı olduğunu ÇED halk bilgilendirme toplantısında da dile getirdi, toplantıyı yaptırmadı.

Yöre sakinlerinin eylemine MERÇED üyeleri ve muhtarlar da destek verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen görevliler, toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak köyden ayrıldı.

DOĞAYI SAVUNACAĞIZ

MERÇED Anamur Temsilciliği, Korucuk köyü ve civarındaki yerleşim yerlerine ve arkeolojik sit alanlarına oldukça yakın olan bölgede, yaklaşık bin dekarlık ormanlık alanda işletilmesi planlanan mermer ocağına karşı hukuki mücadelenin sürdüğünü bildirdi. Temsilcilik açıklamasında, “Doğayı, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını, üretim alanlarını canla başla savunan Korucuk köyü halkı başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Dünya’nın 6’ncı yok oluş çağına girdiği ve artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüzün kalmadığı, küresel ısınma, iklim ve gıda krizi etkilerinin şiddetlendiği, temiz içme suyunu bile bulmakta zorlanacağımız günlere hızla yaklaştığımız bu kötü dönemde doğayı, suları, ormanları, tarım alanlarını ve hayvansal üretimi koruma mücadelemizin süreceğini kamuoyuna saygıyla bildiririz” denildi.

Anamur ilçesi bir gün içinde 2 ÇED toplantısına sahne oldu. Korucuk köyündeki toplantıdan birkaç saat önce Emirşah köyünde bir başka ÇED toplantısı vardı.

Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat tarafından halihazırda bölgede işletilen dolomit ocağının kapasite artırımı projesi için ÇED toplantısı düzenlendi. Anamurlular, projeye karşı olduklarını belirtti, toplantıyı yaptırmadı ve resmi görevlilerle toplantının yapılamadığına dair tutanak imzaladı.