Meclis Başkanı Arınç'ın, "İstersek Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız" şeklinde açıklamalarıyla başlayan tartışma dün Başbakan Erdoğan ve Cemil Çiçek'in, bunun yararlı olmayacağına dair demeçleriyle yumuşadı.

Meclis Başkanı Arınç'ın, "İstersek Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız" şeklinde açıklamalarıyla başlayan tartışma dün Başbakan Erdoğan ve Cemil Çiçek'in, bunun yararlı olmayacağına dair demeçleriyle yumuşadı. Anayasa Mahkemesi ile ilgili olarak Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin ve TBMM Başkanı Bülent Arınç arasında iki gündür devam eden sert tartışma dün de gündemdeki yerini korudu ancak yapılan açıklamalarla tartışmannın dozajı düştü. Başbakan Erdoğan, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını "Benim gündemimde polemikler yok" sözleriyle değerlendirirken, Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, şunları söyledi "Bu tartışmaya bence artık noktayı koymak lazım. Türkiye'nin içeride dışarıda çok önemli sorunları var. Her işi tadında bırakmamız lazım. Bu tartışılan konularda kimse yeni bir şey söylemiyor. Bu konularla ilgili kim ne söyleyecekse, geriye dönük olarak baktığımızda herkes aklında, dağarcığında ne varsa bunları söyledi. (Yeni bir söz söyledim) diyen sözlerinin eskisini de tekrarlamış olur."

TEZİÇ'TEN BUMİN'E DESTEK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümündeki konuşmasında şahsi görüşlerini dile getirmediğini, "Hukuki bir gerçeği ortaya koyduğunu" söyledi. Yargı organlarından hoşnut olmayan iktidarların zaman zaman bu alanlarda mücadele etmelerinin tarihsel örnekleri bulunduğunu anlatan Teziç, hukukun herkese lazım olduğunu vurguladı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi'ni kaldırma gücü bulunduğunu, ancak bir organın yetkisinin bulunmasının kafi gelmediğini belirterek, "Yani siz elinizde yetki var diye kişinin haklarının özüne dokunamazsınız, yani gücünüz vardır ama yapamazsınız" dedi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da, Meclis'in hukuki meşruiyeti olmasına rağmen demokratik meşruiyeti olmadığını savunarak, "Bu Meclis, antidemokratik seçim yasaları nedeniyle, halkın yarısına yakınını temsil etmemektedir. Meclisteki utanç ittifakı diğer partilerin Meclise girmesini engelleme çabalarını hala sürdürmektedir" dedi.

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Murtaza Demir, ötekini yok sayan bir çoğunluk anlayışının hiçbir AB ülkesinde demokrasi tecellisinin bir parçası olarak algılanmadığını vurgulayan Demir "Unutmayalım ki, Hitler, Mussoluni, Saddam, Kenan Evren ve 12 Eylül Hukuku da 'çoğunluğun' oylarıyla geldi ve yaşam buldu" dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç ise Arınç'ın sözlerinin diktatörlük isteminin dışa vurumu olduğunu belirtti.