Öğrenci Kolektifleri, 68 kuşağının kırkıncı yıldönümünde dönemin önemli siyasi isimlerinden Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ı,....

Öğrenci Kolektifleri, 68 kuşağının kırkıncı yıldönümünde dönemin önemli siyasi isimlerinden Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan"ı, Taksim"den Dolmabahçe"ye kadar düzenlenen yürüyüş ile andı. Öğrenci Kolektifleri ve sendika temsilcileri dönemin önemli isimlerinin fotoğraflarını taşıyarak, "Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye" sloganı attı. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri de camdan sarkıttıkları "Denizlere çıkar yolumuz" pankartıyla destek verdi.

 

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Mihri Belli ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu"nun destek verdiği yürüyüş sonrası Dolmabahçe"de bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Anmada konuşan Mihri Belli, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idam eden zihniyetin, Denizleri öldüremediğini belirterek, "bugün Dolmabahçe"de toplananlar sizler bunun kanıtısınız" dedi.

DİSK yöneticisi Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise emperyalizme karşı mücadelede Denizlerin, Mahirlerin mücadelelerini takip ettiklerini dile getirdi. Bu takibin Kürt-Türk halklarının ortak mücadelesini de doğuracağını belirten Küçükosmanoğlu, emekçi halkların ve gençlerin çabalarıyla kuşağın fikirlerinin yaşayacağını ifade etti.

Öğrenci Kolektifleri üyeleri adına konuşan Duygu Alyazıcı ise 1968 yılının Türkiye"de de anti-emperyalist mücadelenin zirveye çıktığı bir yıl olduğunu söyledi. Alyazıcı, bugünde 68"deki gibi her alanda mücadeleye devam edildiğini belirterek, "karşımıza çıkan tüm baskılara, saldırılara karşı buradan bir kez daha haykırıyoruz ki biz, usanmadan, sonuna kadar savaşacağımıza and içeriz!" diye konuştu.

 

GENÇ-SEN: 68 NOSTALJİ DEĞİLDİR

Ayrıca, Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı"nın (BEKSAV) haftasonu düzenlediği ""68"in 40. Yılında Denizlerden, Mahirlerden, İbrahimlerden Günümüze Devrimci Hareketin Durumu ve Yönü"" adlı panelinin konukları yazar Sevim Belli, Ankara 78"liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu ve Genç-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Zeliha Kabataş katıldı.

Yazar Sevim Belli, sosyalistlerin karşıdaki rakiplerinin çok güçlü olduğunu belirterek ""Devrim, güçleri birleştirmekten ve devrim için her şeyi ortaya koymamızdan geçer" diye konuştu.

Ruşen Sümbüloğlu, "71 devrimciliği hepimize bugünlerde ışık olacak devrimciliktir. Bizim bu egemen güçlerin hegemonyasını kırmamızın yolu, "71 devrimciliğini iyi anlamaktan geçiyor." dedi.

Sümbüloğlu, ""bu toplumda şimdiye kadar toplumun geleceği ve gerçekliği hakkında tek doğru söyleyenler devrimcilerdir"" diye konuştu.

BEKSAV Başkanı Hacı Orman, "68 döneminin edebiyattan sanata, felsefeden siyasete her alanda sarsıcı bir işlev gördüğünü ifade etti. "68"i anlamak için öncesine bakmak gerektiğini belirten Orman, 68"in, Vietnam"ın ABD"yi dize getirmesi ve Küba Devrimi"nden beslendiğini vurguladı.

"68"in bugünün gençliği üzerindeki etkilerini değerlendiren Genç-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Zeliha Kabataş şunları ifade etti: "68, bugünün gençliği bakımından asla bir nostalji değildir. 68 bizim için bir mücadele bayrağı, bir yol göstericidir. Bugünün gençlerinin nasıl siyasallaştığına bakarsak Deniz"in, Mahir"in, İbrahim"in etkilerini görürürüz" UFUK KOŞAR - VOLKAN TEMELLİ