Malazgirt Zaferi için yüz binlerce lira harcanarak düzenlenen etkinlikler yasaklanmazken 30 Ağustos Zafer Bayramı koronavirüs bahanesiyle getirilen kısıtlamalarla kutlandı. Devlet töreni sırasında yurttaşların ziyaretine kapatılan Anıtkabir’de Erdoğan için slogan atılması tepki çekti. CHP’li belediyeler 30 Ağustos’un 98’inci yılını çeşitli etkinliklerle kutladı.

Anıtkabir’de saygısızlık

HABER MERKEZİ

AKP’nin ‘çifte standart’ politikası nedeniyle Malazgirt Zaferi için yüz binlerce lira harcanarak etkinlikler düzenlenirken 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kısıtlamalarla geçti. CHP’li belediyeler 30 Ağustos Zafer Bayramı için çeşitli etkinlikler düzenledi. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Anıtkabir’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve devlet erkanının katılımıyla tören düzenlendi.

Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komutanlar, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı. Erdoğan, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşu yapıldı. Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Mesajında Doğu Akdeniz vurgusu yapan Erdoğan, “Şantaj diline boyun eğmeyeceğiz” dedi.

ANITKABİR’DE TAYYİP ERDOĞAN SLOGANI

Anıtkabir’de tören sırasında slogan atılması tepki çekti. Ziyaretçilere tören süresince kapatılan Anıtkabir’de bir grubun ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganı atması dikkat çekti. Duruma tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Atamızın kabrine, kabir adabı bilmeyen holiganları kim dolduruyor? Bu artık kaçıncı ayıp? Kabir ve kabristanlarda slogan atmak, tezahürat yapmak hangi örfte, hangi inançta, hangi adapta var? Yapılan ayıbı ve densizliği kınıyorum” dedi. Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Koronavirüs nedeniyle her yıl düzenlenen 30 Ağustos resepsiyonu ise bu yıl gerçekleştirilmedi. İstanbul’da ise Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören kapsamında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Törenin ardından siyasi partiler de anıta çelenklerini sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de fiziksel mesafe kuralına uygun olarak Kemerburgaz Kent Ormanı, Maltepe, Kadıköy, Miniatürk ve Yenikapı’da çeşitli etkinlikler düzenledi. İBB Başkanı İmamoğlu da Şişli’deki Atatürk Müzesi’ni ziyaret etti. İmamoğlu burada yaptığı açıklamada “Bu ev, özel bir ev. Samsun’a gitmeden önceki en hassas günlerin, gecelerin, planların yapıldığı yer. Bu müzede. 30 Ağustos’ta, Atatürk’ün zafere giden yola çıktığı bu evi ziyaret etmek kıymetli” dedi.

SOYER’DEN BİSİKLETLE BAYRAM TURU

İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı değişik etkinliklerle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle İzmirlileri bisikletiyle selamladı. Üstü açık otobüsle düzenlenen kortejin önünden bisikletiyle ilerleyen Başkan Soyer, halkı selamladı. Soyer, “30 Ağustos özgürlük ve bağımsızlığımızın bayramıdır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde bir ulusun zincirlerini kırdığı gündür. Zafer Turu’nda üstü açık otobüste bulunmamıza izin verilmedi. Bisikletimle kortejin önündeyim. İzmir Marşı’yla geliyoruz” dedi. Kentte CHP’li belediyeler çeşitli etkinlilerle 30 Ağustos’u kutladı.

***

Liderlerin 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajları

30 Ağustos nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özel videolu mesaj paylaşırken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu açıklama yaptı.
n Kemal Kılıçdaroğlu: “Millî Kurtuluş Savaşı sıradan bir savaş değildir. Egemen güçlere karşı yapılan bir savaştır. Vatan toprağını Katarlılar üç kuruşa kapatmışlar. İstanbul’u parsel parsel satmışlar. Süleyman Şah Türbesi’ni kaçırmak zorunda kaldık. Vatan toprağı terk edildi, bayrağımız indi. Millî silah fabrikamız bedavaya gitti. Tank Palet Katarlılara satıldı. Gizli görevdeki 848 vatan evladı tek tek katledildi. Kozmik Oda ihanetinin acı sonucu. Rus medyası kronometre tutarak dalga geçti. Putin’in kapısında dakikalarca bekletildik. Bunlar tarihimizi bilmiyorlar. Türkiye’yi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Güzel cumhuriyetimizi layık olduğu yere taşıyacağız ve demokrasiyle taçlandıracağız.”

♦ Meral Akşener: “Vatanımıza ve özgürlüğümüze göz dikenlere karşı verilen o büyük mücadeleyi ve o mücadelenin mimarı mavi gözlü bozkurtumuzu unutturmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek.”

♦ Ali Babacan: “Zaferin 98. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

♦ Ahmet Davutoğlu: “İstiklal Mücadelesini, 30 Ağustos zaferiyle taçlandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.”

♦ Temel Karamollaoğlu: ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolasını şiar edinmesi sonucunda büyük imkânsızlıklara rağmen, emperyalizme şiddetli bir tokat indirilmiştir.”

***

‘Devrimci demokratik Cumhuriyet İÇİN MÜCADELE’ ÇAĞRISI

SOL Parti, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98’inci yılına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Emperyalizmin Anadolu’yu işgal ve paylaşım planları, Mustafa Kemal önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’yla engellenerek, yeni bir cumhuriyetin yolu açıldı. Kutlu olsun” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları bu yıl iktidar tarafından yasaklandı. Gerici iktidarın kendi kültürel kodlarını temsil eden günleri salgın-önlem dinlemeden kutladığını, ülkenin bağımsızlığının kazanıldığı gün ise yasakların devreye girdiğini görüyoruz. AKP iktidarının gerici zihniyeti, hem cumhuriyetle hem Atatürk ve silah arkadaşları ile hem de ülkenin bağımsızlaşma süreci ile bir hesaplaşma içerisindedir. 1950’lerden itibaren sağcı iktidarlar eliyle aşındırılan cumhuriyet değerleri ile İslamcı ve rantçı iktidar döneminde açıktan bir hesaplaşmaya girişilmiştir. Bugün ‘gaz bulduk’ nidaları ile yeniden üretilmeye çalışılan bağımsızlık söylemleri, süresi dolmuş iktidarın halkı kandırma çabasının ötesi değildir. 30 Ağustos gerçek bir bağımsızlık zaferiydi. Ancak 1950’lerden itibaren hızlanarak ülkemiz emperyalizme ekonomik, siyasi ve askeri bir bağımlılık içinde biçimlendi. Ülkemizin dört bir yanı Amerikan ve NATO üsleriyle dolduruldu. Cihatçı dış politika ülkemizi ABD başta olmak üzere büyük güçler mücadelesinin ortasına atarak diplomaside yalnızlığa sürükledi. Şimdi, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkarak devrimci bir anlayışla geliştirmek zamanıdır. Emekçilerin tam bağımsız, laik, demokratik ülkesini; devrimci demokratik cumhuriyeti kurmak için mücadeleye çağırıyoruz.”