Ankara Barosu'na bağlı 8 bin avukat bu hafta sonu sandık başına gidecek.

İNAN GEDİK ANKARA

Ankara Barosu'na bağlı 8 bin avukat bu hafta sonu sandık başına gidecek. Halen Baro başkanlığını yapan ve Demokratik Sol Avukadar Grubu'nun adayı Vedat Ahsen Coşar'ın karşısına, Baroda Birlik Grubu'nun adayı eski eski DYP Milletvkili Salih Çelen ve Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Hüseyin Yüksel Biçen çıkacak. Seçimler için gruplar yoğun bir çalışma içine girerken, avukatiarın önemli bir bölümü halen kararsız. Avukatların geçen seçimlerde yüzde 60 civarında oy kullanması seçime girecek grupların da bu avukadara yönelik çalışmalarını artırdı.

GELENEK YIKILDI

Demokratik Sol'un "ikinci defa aday olmama" geleneğini bu seçimlerde Vedat Ahsen Coşar bozudu. Coşar, "Hiç kimse ve hiçbir parti benim adaylığımı engelleyemez. Bir yerde 'gelenek' tartışılmaya başladı mı, gelenek olmaktan çıkar. Bu gelenek 9-10 yıldır tartışılıyor. Yani ortada bir gelenek kalmadı," sözleriyle savundu.

Özgürlükçü ve dayanışmacı bir sol anlayışla baroyu yöneteceğini açıklayan Coşar, yönetimde bulundukları iki yıl içinde An->. karalı avukatlara birçok hizmet sunduk-, larını ileri sürdü. Tüm avukadara tarafsız olarak yaklaştıklarını ifade eden Coşar'ın seçim kozları ise, Ankara Ba-rosu'nun avukatlara CMK'dan kaynaklı niçbir borcunun olmaması, duruşma salonlarına avukatlar için monitörler konulması, Türkiye'nin ilk hukuk müzesi ve hukuk kütüphanesinin kurulması ve baronun gelirinin artırılması.

'TEK SOL LİSTE BİZİZ'

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı olan Hüseyin Yüksel Biçen, seçimlere 'klasik' ve 'neo-kla-sik' iki 'sağ' listenin karşısına tek sol liste olarak çıktıklarını vurguladı. Coşar ve Çe-len'in 1994 yılında yayınladıkları bir bildiriyle ortak hareket ettiklerini söyleyen Biçen,

"Diğer adaylar arasında yaşanan mücadele koltuk mücadelesidir," dedi.

Çağdaş Avukatlar Grubu'nun 12 yıl sonra yeniden seçimleri kazanacağına inandığını belirten Biçen, adaylığını ve yapacaklarını şöyle açıkladı: "Baro, kapalı devre elit grupların, hükümederin, yerel yönetimlerin, siyasal partilerin güç ve eddnlik çekişmesi yürüttüğü bir çatışma alanı olmaktan çıkarılacaktır. Kontenjanla yaratılmış listeler, genel kurul iradesinin yönetime yansıtılması önündeki en büyük engeldir."

ÇİLLER AİLESİNE YAKIN

Baro başkanlığı için en ilginç isim, Baroda Birlik Gurubu'nun adayı olan eski DYP milletvekili Salih Çelen. MHP kökenli Çelen, eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'e yakınlığıyla biliniyor. AKP'lilerin desteğini alan Çelen'in özellikle kamu avukadarının desteğini alacağı belirtiliyor. Çelen'in en önemli seçim kozu ise kamu avukadarının düşük ücret alması ve Coşar'ın başkanlığı döneminde aidatlarını ödeyemeyen avukatların kayıtlarının silinmesi.