Ankara Barosu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada engelli yurttaşların sorunlarının çözümü için yanlarında olunduğunun bilinmesini istedi.

Ankara Barosu'ndan Dünya Engelliler Günü açıklaması
Fotoğraf: ANKA

Ankara Barosu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılacağını hatırlatarak, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, birlikte ‘Eşit Hayat Hakkı’ mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz” dedi.

Engelli yurttaşların için hukuki düzenlemelerin imzalanan uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğü olduğunu kaydeden Köroğlu, “Üstünde yaşadığımız bu coğrafyada, engelli bireylerin daha iyi bir yaşam düzeyine kavuşturulması, toplumsal yaşama tam ve eşit bir şekilde katılımın önündeki engellerin kaldırılması, aktif ve etkin bir hayat sürdürmelerinin sağlanması için gerekli düzenlemeleri yapmak toplumun asli görevi ve engellilerin ise temel hakkıdır. Bu hususlarda etkin adımlar atmak ahlaki ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler gereği hukuki sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

Bu günün amacını “Bize sorumluluklarımızı hatırlatmak” olarak açıklayan Köroğlu, “Her birey gibi engellilerin de doğuştan sahip olduğu hakları koruyan ve onların onurunu güçlendiren yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve engellilerin medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ortamlara eşit fırsatlarla katılımının sağlanması insan haklarının gereği olarak ele alınmalı ve korunması adına kamusal bir zorunluluk bulunduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

“ENGELLER KALDIRILDIĞINDA TÜM TOPLUM FAYDALANACAKTIR”

Köroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yıllardır edindiğimiz tecrübeler göstermektedir ki, kapsayıcılığın önündeki engeller kaldırıldığında, tüm toplum bundan faydalanacaktır. Bu nedenle, engelli kişilerin karşılaştığı sorunlar bir bütün olarak toplumumuzun birliği için zararlıdır. Her geçen yıl ülkemizin bu konuda gelişim kaydettiği aşikardır. Fakat yeterli değildir. Sözleşmenin tam ve etkin uygulanabilirliği hayatın her alanında erişilebilirlik ilkesinin gözetilmesi ve en önemlisi toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir. Çünkü sosyal devlet, engellilik türü ne olursa olsun engelli vatandaşına yaşanabilir bir dünya hazırlama sorumluluğunda ve bilinci içerisinde olan bir devlettir. Sosyal devlet isek kişilere sadece temel hak ve özgürlükler sağlamakla yetinemeyiz, aynı zamanda sosyal durumları iyileştirmeli, onlara insan haysiyetine yaraşır bir yaşam şekli sunmalı, sosyal güvenliğe kavuşturmayı ödev bilmeliyiz.

“TEK ADLİYE DÜZENİNE GEÇİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANILMALI”

Ankara’da, kamu binaları ve mahkemeler sözleşmeye ve sözleşmede kabul edilen erişilebilirlik maddesine rağmen 6 farklı adliye binasına dağılmış bulunmaktadır. Bu bir adalete erişim problemidir. Ankara Barosu olarak; yakın zamanda ABB ile ortak bir adım attık ve engelli vatandaşlarımızın seyahatine uygun olan belediye otobüsleriyle adliyeler arasında ring servisi uygulaması başlatıldı. Bu sayede en azından, vatandaşların adliye binalarına ulaşımları sırasında ortaya çıkabilecek karışıklık ve zorluklar bir nebze hafiflemiş oldu. Fakat kesin çözüm, Ankara’da tek adliye düzenine ivedilikle geçilmesi için çalışmalara başlanmasıdır.

“ERİŞİLEBİLİR VE ULAŞILABİLİR OLAN BİR ADLİYE İSTİYORUZ”

Bu yönde yıllardır yaptığımız çağrıyı, bugün, bu durum nedeniyle ortaya çıkan zorluklardan en çok etkilenen engelli meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız için yineliyoruz: tek, her anlamda erişilebilir ve ulaşılabilir olan bir adliye istiyoruz. Engellilere yönelik toplumsal farkındalığın en ileri düzeyde olması gereken kamusal kurumlardan birinin adliyeler olduğunun altını çiziyoruz.

Engelli bireylerin tüm bu karşılaştıkları problemlerin yanı sıra bir diğer problem ise bireysel bağımsızlığın sağlanamaması ve ayrımcılıktır. BM Engelli Hakları Sözleşmesi, engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklere eşit erişim gösterirken bağımsız yaşam hakkını tanıyarak esas almış ve engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığın önlenmesini amaçlamıştır. Günümüz Türkiye’sinde özellikle noter işlemlerinde engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar göstermektedir ki eğitim düzeyi fark etmeksizin engelli bireyler ve hakları açısından genel itibarıyla bir eğitimsizlik problemi vardır ve bu durum engelli bireyleri muhataplarının vicdanıyla karşı karşıya bırakmaktadır. Örneğin noter işlemleri sırasında engelli bireyin hazirun eşliğinde işlem yaptırabilmesi gerek Noterlik Kanunu gerekse TBK açısından engelli bireyin seçimine bırakılmışsa da aksi yöndeki uygulamalar kanunsuzdur ve ivedilikle son verilmelidir. Genel ve yerel idarecileri, siyasileri, STK’lerimiz ve barolarımızı, tüm toplumumuzu engellilerin haklarını savunma ve mücadelelerini destekleme konusundaki kararlılıklarını artırmaya, engellilerin yaşadıkları problemlere ilişkin farkındalıklarını artırarak yeni olasılıkların yaratılmasına aktif olarak katkıda bulunmaya çağırıyoruz.

“FARKINDA OLALIM, ANLAYALIM VE HEP BERABER YAPIP BİRLİKTE YAŞAYALIM”

Bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılacağını bir kez daha hatırlatarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, birlikte ‘Eşit Hayat Hakkı’ mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz. Hiçbir politikanın, o politikadan etkilenen grubun tam ve doğrudan katılımı olmaksızın, sadece bir temsilci tarafından tek başına karar verilip uygulanmasının istenen sonucu vermeyeceğini anlatan harika bir deyiş vardır. ‘Nothing About Us Without Us.’ Yani, ‘Bizimle ilgili hiçbir şeyi biz olmadan yapamazsınız.’ Bu yüzden farkında olalım, anlayalım ve hep beraber yapıp birlikte yaşayalım.”

(ANKA)