Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi tamamlanan otobüslerin alım sözleşmeleri, ihaleleri kazanan şirketlerin yöneticileri ile imzalandı. Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Tam 377 araç Ankara halkının hizmetine sunulmuş olacak" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 377 adet otobüs alımı için sözleşme imzaladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi tamamlanan otobüslerin alım sözleşmeleri, ihaleleri kazanan Mercedes Benz Türk A.Ş. ve OTOKAR Otomotiv Savunma Sanayi A.Ş. temsilcileri ile imzalandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda bugün yapılan törende ilk olarak EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş konuştu. Alkaş, göreve geldiklerinde Ankaralılara toplu taşıma sorununu çözeceklerine dair söz verdiklerini ve bu söz doğrultusunda derhal çalışmalara başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Başkentimizde toplu ulaşımdan sorumlu kamu otoritesi olan EGO Genel Müdürlüğü'nde göreve başladığımızda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Sayın Mansur Yavaş'ın talimatıyla Ankara'da ulaşım sorunlarının azaltarak, bertaraf edilerek toplu ulaşımda sürdürülebilir, ekonomik ve sağlıklı bir ulaşım modelinin oluşturulması ve toplu ulaşıma yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattık. Bu çalışmalar neticesinde ilk tespit ettiğimiz husus, Ankara'da toplu ulaşım amaçlı en son otobüs alımının 2013 yılında yapılmış olmasıydı. Bu durum karşısında ne yaptık? Ankaralılara sözümüz vardı, Ankaralıların toplu ulaşım sorunlarını giderecektik. Bu nedenle hemen aksiyon alarak çalışmalara başladık. Uzun yıllar otobüs alınmayan bir kentin kaderini değiştirmek amacıyla mevcut imkanlarımızı da göz önünde bulundurarak çok yönlü proje ve finans çalışmalarına başladık. Nihayetinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile görüşmelere başladık ve yüzde 90'ı doğalgazlı olmak üzere 282 tane otobüsün alınmasına karar verildi ve sonuçta EBRD ile faiz oranı oldukça cazip olan (3,2) iki yılı ödemesiz 10 yıl vadeli bir kredi için anlaştık."

ankara-buyuksehir-belediyesi-377-otobus-alimi-icin-sozlesme-imzaladi-880356-1.

"TAM 377 ARAÇ ANKARA HALKININ HİZMETİNE SUNULMUŞ OLACAK"

Alkaş'ın sözlerinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş süreç hakkında bilgi vermek üzere kürsüye geldi. İnsan odaklı belediyeciliğin bir gereğini daha yerine getirdiklerini belirten Yavaş, şunları söyledi:

"Ankara halkının refahı ve konforu için toplu taşımada attığımız bu güzel adımın, Ankara’ya ve hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün burada otobüs ihalesini kazanan firmalarla yapılacak sözleşmeyle, insan odaklı belediyeciliğimizin bir gereğini daha yerine getirmiş olacağız. Biz bir fark ortaya koymalıydık. Belediyeciliği demirden, betondan, plastikten ibaret görmek yerine, insan hayatını kolaylaştıran, onun refahını arttıran ve sağlığını düşünen bir anlayışı, belediyeciliğimizin öznesi yapmalıydık. İnsan belediye için değil, belediye insan için olmalıydı. Belediyenin yani halkın kaynakları, uçuk ve her aşaması şaibeli batak projelere değil, doğrudan halkın hizmetinde kullanmalıydı.

Göreve geldiğimizde son derece çarpık bir tabloyla karşılaştık. 2013 yılından günümüze kadar Ankara nüfusu yüzde 12 artarken, EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki faal araç sayısı yüzde 21 düşmüş. 2013’te filoda 1941 otobüs bulunurken, 2020 yılında bu sayı 1547’ye gerilemiş ve otobüsler yaşlanmış. O yıllar arasında devam eden metro inşaatlarının bile belediye tarafından yapılmayıp, Ulaştırma Bakanlığı’na devrolduğu hesaba katıldığında, belediye kaynaklarının nasıl halkın refahına değil de bugün izahı yapılamayan batak projelere kaydırıldığı çok net anlaşılacaktır.

Süreç tamamlandığında, doğalgazla çalışan, 168’i körüklü 273 otobüs ile 28 adet dizel otobüsü toplu taşıma filomuza kazandırmış olacağız. Bunlara ilave olarak, 3 adet elektrikle çalışan otobüsü, 51 adet midibüsü ve BELKA şirketimizin kendi imkanlarıyla dizelden elektrikliye dönüştüreceği 22 adet otobüsü hesapladığımızda, tam 377 araç Ankara halkının hizmetine sunulmuş olacak. Yaklaşık 6 ayla 1 yıl arasında gerçekleşecek imalat ve teslimat süreçlerinden sonra Ankaramız, çağa uygun, son derece modern otobüslere kavuşmuş olacak."

Sözleşme; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO Genel Müdürü Alkaş, Mercedes Benz Türkiye A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Süer İsmail Sülün ve OTOKAR Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Serdar Görgüç tarafından imzalandı.

(ANKA)