ÖDP Eğitimde Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu düzenliyor. İki gün sürecek olan sempozyumun ilk günü ve ilk oturumunda, ‘4+4+4 ve Eğitimin Temel Sorunları’ tartışıldı...

BURCU CANSU  ANKARA

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), eğitimde yaşanan sorunlar ve çözümlere ilişkin, Eğitimde Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu düzenlemeye başladı. Makine Mühendisleri Odası(MMO) Suat Sezai Gürün Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumda ilk gün ilk oturumda,  ‘4+4+4 ve Eğitimin Temel Sorunları’ tartışıldı.


'SORUN YALNIZCA İMAM HATİPLER DEĞİL'
Oturum Başkanlığı’nı Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız’ın yaptığı sempozyuma, konuşmacı olarak, Doç. Dr. Necmi Erdoğan, Prof. Dr. Nejla Kurul ve Turan Eser katıldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, AKP hükümetinin uygulamaya geçirdiği 4+4+4 modeline yönelik tartışmaların sadece imam hatipler üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekti.


'KULLUK KÜLTÜRÜ OLUŞTURUYORLAR'
"Eğitimin dinselleştirilmesi ile kulluk kültürü oluşturulmaya çalışılıyor" diyen Prof. Dr. Nejla Kurul ise bu sistemin 19. yy eğitim sistemi dayatması olduğunu dile getirdi. Kurul, "İnsan ve Türün Evrimi, Uygarlık Tarihi gibi derslerden uzaklaşılarak eğitim sadece din temelli tektipleşmeye dönüştürülüyor” dedi. Kurul, 4+4+4 eğitim modeli ile sömürü, kulluk ve asalaklık oluşturularak, sorgulamayı engelleyecek şekilde eğitimin tektipleştirilmeye çalışıldığını vurguladı.


'BİAT KÜLTÜRÜ İLE DİN DERSİ VERİLMEZ!'
Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanlığı yapmış olan Turan Eser ise ‘Eğitimde Dinselleşme’ konusuna değindi. AKP hükümetinin 4+4+4 modeli ile insanları milliyetçilik ve dinciliği kullanarak esir almaya çalıştığını ifade eden Eser şu şekilde devam etti: “Biat kültürü ile din dersi verilemez. Dini eğitim verilecekse, dinler tarihi anlatılmalı, sosyolojik açıdan bakılmalı. Bütün dinlere aynı mesafeden bakan nesnel bir anlatım tarzı benimsenmeli, öğrencinin muafiyet hakkı olmalı ve dersler evrensel hukuk çerçevesinde verilmeli. Din dersinde okutulan kaynak devletin yazdığı kaynak değil, o dinin mensup üyeleri tarafından yazılmalı. Verilen eğitim ibadethanelerdeki mantıkla verilmeye çalışıldığında olmaz.”


‘EĞİTİMİ SINIFSAL İLKE DÜZENLİYOR’
Doç. Dr. Necmi Erdoğan, eğitimin sınıfsal karakteri ve ideolojisi üzerinde dururken, eğitimin sınıfsal karakterinde toplumun bütün kesimlerine eşit yaklaşılmadığını ve toplumun yoksul kesiminin eğitim ile sınıf atlamasının sona erdiğini aktardı. Eğitimi düzenleyen ilkenin sınıfsal ilke olduğunu ifade eden Erdoğan, “Üniversite mezunu iki genci incelediğimizde mezun oldukları üniversitelere göre ayrıştırılıyorlar. Bir öğrenci diploması ile soylular sınıfına dahil olurken, diğer öğrenci proletaryaya dahi olabiliyor” dedi.
Sempozyumun ikinci oturumunda ise ‘Üniversitelerde Yeniden Yapılanma’ tartışıldı. Oturum Başkanlığını, Öğr. Gör. Fevziye Sayılan'ın yaptığı oturuma Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Taner Timur,  Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Prof. Dr. Adnan Gümüş konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda bugün ise konular, 'Sermaye, Bilgi, İktidar konusu ve Nasıl Bir Eğitim?' başlığında tartışılacak..