Ankara Cumhuriyet Başsavcı

İNAN GEDİK ANKARA /Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın’ın tutuklanması olayını eleştiren sözleri üzerine "yargıyı etkilemeye yönelik bir eylemde bulunduğu'' gerekçesiyle inceleme başlattı.

Aynı inceleme, Rektör Aşkın’ın tutuklanmasını eleştiren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i de kapsıyor.

İncelemenin, Rektör Aşkın’ın tutuklanması nın arkasında yargıya siyasi baskı yapıldığını öne süren siyasi parti temsilcileri ile çeşitli yazarları da kapsaması bekleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, inceleme sonunda ilgililer hakkında soruşturma açabileceği gibi konuyu yargıya da götürebilecek.

Savcılığın incelemesinin, Başbakan’ı n önceki gün yaptığı, "TÜSİAD yetkilileri Van’daki yargılama sürecini eleştirerek Anayasal suç işledi'' şeklindeki sözlerinden 24 saat bile geçmeden başlatılması dikkati çekti. Bu durumun, Hükümet-TÜSİAD ilişkilerini daha da gerginleştirebileceği belirtiliyor.

Ankara’daki siyasi gözlemciler, Mustafa Koç ve Erdoğan Teziç’le ilgili başlatılan savcılık incelemesini şöyle değerlendiriyorlar :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar Birliği’nde bir konuşma yapıp, Mustafa Koç’un anayasal suç işlediğini söyledi. Bunun hemen ardından Savcılığın harekete geçmesi, gerçekte öyle olmasa bile savcılığın sanki Başbakan’ın telkiniyle hareket ettiği izlenimi yarattı.

Bu tablo, Türkiye’nin AB ile ilişkilerine kesinlikle zarar verecektir. AB yetkilileri ifade özgürlüğünün yetersiz olduğuna ilişkin sözler söylerken, bir rektörün haksız yere tutuklandığı nı öne sürenler için savcıların harekete geçmesi yurt dışında olumsuz bir şekilde algılanacaktır.

Hükümetin, sanayici ve işadamları nın en büyük örgütü olan TÜSİAD’la açık bir kavgaya girmesi ülkeyi yeni bir istikrarsızlık ortamına sürükleyebilir.

‘BİLMEDEN SUÇLAMIŞ’
Başbakan Erdoğan'ın ''1987'den beri neredeydiler'' diyerek eleştirdiği TÜSİAD'ın seçim barajının dürürülmesini isteyen 8 yıllık bir raporu olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''1987'den beri neredeydiniz, şimdi Türkiye tam istikrar ortamını yakaladığı bir zeminde bunu gündeme getiriyorsunuz'' diyerek suçladığı TÜSİAD'ın 8 yıl önce barajın düşürülmesini öneren bir raporunun bulunduğu ortaya çıktı.