Ankara Kafe-Restoran-Bar Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu (KABARE), dükkanlarının aylardır kapalı olmasını ve herhangi bir destek bulamadıklarına dair hak arayışlarını dükkanlarının önünde alkışlı protesto gerçekleştirerek ifade etti.

Ankara'da kafe-bar emekçilerinden ortak eylem: 'Kapatma ya da sahip çık'

KAPTAN GÖKTUĞ ŞAN

Kafe, Bar ve Restoran Emekçileri ve İşletmecileri Platformu (KABARE) Covid-19 salgını nedeniyle uzun süredir kapalı olan mekanlarının açılması talebiyle bu akşam dükkanlarının önünde alkışlı bir protesto gerçekleştirdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle en çok etkilenen sektörlerden kafe, bar ve restoran sahipleri ve çalışanları yaşadıkları ekonomik sorunları duyurmak için alkışlı, ışıklı eylem yaptı. İşletmelerinin önünde alkış ve ıslıklarla ses çıkaran kafe, bar ve restoran sahipleri ve çalışanları, "Mekanlara ses/hes/hak ver! Kapatma ya da sahip çık" diyerek dükkanlarının açılmasını talep etti.

KABARE üyeleri, işletmelerinin HES kodu uygulaması, sosyal mesafe kuralına dikkat edilmek şartıyla açılmasını istiyor.

“İNSANLARIN BİR ŞEKİLDE PARA KAZANMASINI İSTİYORUZ!”

BirGün’e konuşan bar emekçisi Eylem Esen üniversite öğrencisi olduğunu, geçimini barlarda çalışarak kazandığını ve aylardır sürekli kısıtlamalarla kapatılan işletmelerin gerekli önlemler alınarak açılmasını talep ettiğini söyleyerek, “Hak talep ediyoruz ve mekanların herhangi bir şekilde açılmasını ve insanların artık kendi mesleklerini icra edebilmesini bir şekilde para kazanmasını istiyoruz. O yüzden buradayız” İfadelerini kullandı.

HER PAZARTESİ VE CUMA

Yaklaşık bir yıldır destek alamayan işletme sahibi ve çalışanları Ankara’da kurdukları KABARE platformuyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Kızılay’da onlarca mekanın camında kiralık ve satılık ilanları yer alıyor. Kapatmayan esnaflar ise bir yıla yakındır kapalı iş yerlerine kira ve yüklü miktarda vergi verdikleri için kapatma ile yüz yüze.

KABARE yaşadıkları sorunları kamuoyuna ve hükümete duyurabilmek için Meclis önüne yürüyüş olmak üzere birçok eylem yapmaya hazırlanıyor. Bir haftadır sosyal medya mecralarında yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalışan platform üyeleri, her Pazartesi ve Cuma günü 18:30 ile 19:00 arasında işyerleri önünde eylem yapmaya devam edecek.