Ankara'da Newroz coşkusu: Gezi'nin barikatları, Kobanê'nin zaferi!

Ankara'da onbinlerce yurttaş Newroz Bayramı'nı coşkuyla kutladı. Kolej Meydanı'ndaki miting öncesi binlerce Ankaralı Toros Sokak'tan sloganlar eşliğinde başlayan yürüyüşte Ortadoğu halklarının barış ve özgürlük talepleri dile getirildi.

HDP Ankara İl Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen mitinge KESK, ÖDP, SDP, ESP ve Halkevleri'nin yanı sıra çeşitli siyasi partiler, dernekler, ve sivil toplum örgütleri katıldı. Yürüyüş ve miting boyunca Kobanê'de IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitirenler anılırken devrimci tutuklular için de özgürlük istendi.

Sendika.org'un haberine göre, mitingde, AKP hükümetinin Kürt sorunun çözümünde samimiyetsiz olduğu vurgulanırken, doğanın yağma ve talanına karşı gerçekleştirilen mücadeleler ve emekçilerin hak gasplarına karşı direnişleri selamlandı.

Kolej Meydanı'nda basın açıklamasını okuyan HDP Ankara İl Eş Başkanı Lokman Ergün, başta barış ve özgürlük olmak üzere halkların ortak taleplerini dile getirdi. Newroz alanındaki yurttaşları Erdal Eren’in, Uğur Kaymaz’ın, ölüleri katır sırtında taşınan Roboskililerin kardeşleri olarak selamlayan Ergün, direnişin Gezi’de barikatlarla örüldüğünü, Şengal’de kahramanlaştığını ve Kobanê’de zafere yürüdüğünü kaydetti.


Basın açıklamasında İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tepkilere de değinen Ergün şunları söyledi:

"2015 Newroz’una Kürt ve Türk halklarının onurlu bir barışı kurabilme umuduyla karşşılanırken bir yandan da faşizan hezeyanlarını topluma dayatan bir iktidarın diktası altında giriyoruz. Amed Newroz’unda okunan mektup barışın yolunu çizmiştir. Ancak AKP topluma çözüm umudunu pazarlarken güvenlik paketi adı altında halklarımıza polis devletini dayatan, demokratik haklarımızı engelleyecek yeni katliamlara zemin hazırlayacak uygulamaları ısrarla sürdürkmektedir. Kadına emekçiye muhalife saldıran AKP iktidarının barış ve çözüm süreci konusundaki samimiyetine güvenmek mümkün değildir."

Kürtçe olarak da okunan basın açıklamasının ardından türkülerle birlikte halaylar çekildi. Newroz ateşinin yakılmasının ardından miting olaysız bir şekilde sona erdi.

(Fotoğraflar: Recep Yılmaz)