Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), büyük mükelleflerin iş ve işlemlerini hızlı şekilde sonuçlandıracak, hizmetlerin, sektörde uzmanlaşmış personelle birebir iletişim kurularak yürütüleceği "Kurumlar Vergi Dairesi Modeli'ni" Ankara'da hayata geçirdi.

Ankara'da zenginlere özel vergi dairesi açıldı

Ankara'nın büyük ve kurumsal mükelleflerine hizmet vermek üzere kurulan "Ankara Kurumlar Vergi Dairesi" bu yıl faaliyete başladı.

Daire, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının faaliyetlerine benzer şekilde yeni bir modelle mükelleflerine hizmet veriyor.

Yeni vergi dairesinin mükellefleri, aktif büyüklüğü, sermaye ve satış tutarları, çalıştırılan işçi sayısı ve tahakkuk-tahsilat gibi ölçütler dikkate alınarak seçildi.

Mükelleflere, bankalarda hizmet veren kurumsal müşteri temsilcileri gibi, sektörlerinde uzmanlaşmış personel birebir iletişim kurarak hizmet sağlıyor. Projenin, verimliliğinin ve mükellef memnuniyetinin değerlendirilmesinin ardından diğer büyükşehirlerdeki vergi dairelerine de örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, "Bu proje aynı sektörde faaliyet gösteren mükelleflerin sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesini sağlamakla birlikte, sektörel uzmanlaşma ve kurumsal bilgi birikiminin oluşmasına katkı verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Duman, Ankara Kurumlar Vergi Dairesi içinde her personele, aynı sektörde faaliyet gösteren 20-25 mükellefin bağlandığı bilgisini vererek, "Personelimizin, mükellefleriyle birebir iletişime geçerek, ziyaret ederek, vergi dairesi ile mükellef arasındaki iletişimi en üst düzeye çıkarmasını hedefliyoruz." dedi.

Personelin tamamının, vergi dairesi faaliyete geçmeden önce tüm vergi mevzuatına yönelik eğitimden geçirilmek suretiyle mevcut bilgilerinin yenilenmesi ve yetkinliklerinin artırılmasının sağlandığını belirten Duman, gelecek dönemde de her sektörün kendi dinamiklerinin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuat bilgilerinin güncellenmesini ve uzman personelin eğitimlerinin gerçekleştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Duman, Ankara Kurumlar Vergi Dairesinin hizmet verdiği mükelleflerin, belli bir aktif büyüklüğe sahip, çalıştırdığı işçi sayısı ile istihdama önemli ölçüde katkı sağlayan, faaliyetlerinde süreklilik arz eden, vergi ödevlerini süresinde yerine getirenlerden oluştuğunu anlattı. Bu koşullar sayesinde söz konusu mükelleflerin itibarına da olumlu katkı verileceğine dikkati çeken Duman, sektörel uzmanlaşmayla az sayıdaki mükellefe daha nitelikli hizmet sunulmasının sağlanacağını, böylece ortaya çıkabilecek sorunların çözümünün hızlanacağını dile getirdi. Duman, vergiye ilişkin iş ve işlemlerde karşılaşılması muhtemel gecikmelerin yaşanmasının da bu sayede minimuma indirileceğini söyledi.