Ankara’dan YPG-Suriye anlaşmasına sert tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi görüşmeler yapmak üzere gittiği Ürdün’de Başbakan Ayman Al Safadi ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında Afrin’de YPG ile Suriye devleti arasında varıldığı açıklanan anlaşmayı değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Rejim Afrin’e PKK ve YPG’yi temizlemek için giriyorsa, sorun yok. Ama rejim buraya PKK ve YPG’yi korumak için girerse, bizi kimse durduramaz” dedi.

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarının amacının başından beri belli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “PKK/YPG unsurlarını yok etmek için başlattık bu harekatı. Ürdün de bu harekatı destekliyor. Suriye rejiminin PKK/YPG unsurlarıyla işbirliği yaptığına dair haberleri ben de okudum. Rejim buraya PKK ve YPG’yi temizlemek için girerse, problem yok. Rejim burada YPG’yi korumak için girerse, bizi, Türk askerini kimse durduramaz. Bu Afrin için de geçerli, Fırat’ın doğusu için de geçerli, Menbiç için de geçerli” şeklinde konuştu.

Ürdün ile ilişkiler yolunda
Ürdün ile ikili ilişkilerin özellikle son bir iki yıl içinde ivme kazandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Karşılıklı ziyaretlerin sayısı en üst düzeyde ve bakanlar düzeyinde görüşmeler artmaya başladı. Cumhurbaşkanımızın Ürdün ziyareti, Majesteleri Kral 2. Abdullah’ın Türkiye’yi iki kez ziyaret etmesi, bizim karşılıklı ziyaretlerimiz, karma ekonomi komisyonu toplantılarımız, diğer düzeylerdeki görüşmelerimiz ve önümüzdeki süreçte yapacağımız görüşmeler bunun kanıtı. Yarın da (bugün) Genel Kurmay Başkanımız Hulusi Akar Ürdün’e gelecek. Başbakanımız inşallah gelecek. Meclis Başkanımız da gelecek. Tüm bu görüşmeler ilişkilerimize ivme kazandırmak için.”

Siyasi mekanizma kuruyoruz
İki bakanlık arasında siyasi istişare mekanizması kurmak konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “İmzalayacağımız anlaşmaların takibi, imzalananların takibi için kurulacak” dedi. İki ülkenin kültürel yakınlığına da değinen Çavuşoğlu, “Ürdün’de yaşayan birçok vatandaşımızı gördüm. Karma evlilikler var, kültürümüz aynı, tarihimiz ortak. Vatandaşlarımızın burada mutlu olması şaşırtıcı değil. Arapça öğrenmeye gelen öğrencilerimiz var. Maarif Vakfı’mız ve birçok özel sektör ve devlet kurumları Ürdün’de faaliyet gösteriyor” dedi.