Ankara Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, 2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakültesi sayısının bugün 103’e, 2005 yılında 960 olan kontenjanın ise 8 bin 356’ya ulaştığı vurgulanarak “Siyasi rant için açılan diş hekimliği fakülteleri toplum sağlığını riske atıyor” denildi.

Ankara Dişhekimleri Odası: Siyasi rant için açılan diş hekimliği fakülteleri toplum sağlığını riske atıyor

HABER MERKEZİ

Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) 22 Kasım Diş Hekimliği Günü Ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle "Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin 113’ücü yılı" başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, neredeyse iki yıldır tüm dünya ve ülkemiz Covid-19 pandemisi ile mücadele ediyor. Bunun yanında depremler, yangınlar, yitirdiklerimizin derin acısı ve katlanarak büyüyen mesleki sıkıntılarla yine buruk bir kutlama yapıyoruz” denildi.

Covid-19 salgınının doğru ve şeffaf yönetilmemesi nedeniyle ve sıkışan sağlık sistemi sonucunda 74 binden fazla yurttaşın, yüzlerce sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Ülkemizde ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 2020 yılının Mart ayından beri filyasyon uygulaması diş hekimleri üzerinden yürütülüyor. Kamuda çalışan diş hekimlerinin büyük kısmının hala filyasyon uygulamasında görevlendirilmesi nedeniyle Kamu Hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Merkezlerde kalan meslektaşlarımız, Sağlık Bakanlığının belirlediği sınırlar içerisinde ağız diş sağlığı hizmetini vermeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

FAKÜLTE SAYISI 19’DAN 103’E FIRLADI

“2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 103’e ulaşmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2021’de ise 88 fakültede 8 bin 356’ya ulaşmıştır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Siyasi rant için, plansızca açılan, akademik kadrosu ve teknik donanımı yetersiz diş hekimliği fakülteleri ve eğitim kalitesindeki düşüşle birlikte hekim sayısının kontrolsüz artması hem toplumdaki sağlık mesleği algısında değer kaybı yaratarak mesleğin itibarını sarsmakta, hem de toplum sağlığını riske atmaktadır.

Genç işsizlik oranı yüzde 30’u geçmiş, ülke kaynakları verimsiz kullanılırken, mevcut işsiz ordusuna hekimler de eklenmektedir. Mezun olup devlet kurumlarına atanmayan, klinik açacak maddi gücü de olmayan genç meslektaşlarımız çalışmak zorunda oldukları için ya asgari ücretle özel kliniklerde çalışmakta ya da hekim dışı sermayenin tuzağına düşmekte, yaratılan hekim enflasyonu emeğimizi değersizleştirmektedir.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bizler, deneyim ve birikimimizle mevcut sorunlara çözüm üretecek ulusal sağlık politikaları oluşturulması için katkı sunmaya hazırız. Yüksek enfeksiyon riski, sosyal ve ekonomik sorunlar, değişen çalışma koşulları, mobbing ve bitmeyen şiddetle mücadele ederken topluma karşı sorumluluğumuz ve mesleki yükümlülüğümüz gereği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Çalışma koşullarımızın ve özlük haklarımızın iyileştirildiği sağlıklı günlere bir an önce kavuşmak umuduyla Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını ve tüm meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş Hekimliği Günü'nü kutlarız.”