Kördüğüm haline gelen projelere yenisi eklendi. 2013’te “İlk ayağı 1080 günde tamamlanacak” denilen Ankara-İzmir YHT Projesi’nin tamamlanma yılı 2025’e uzarken proje maliyeti ise 28 milyar TL’ye fırladı.

Ankara-İzmir YHT Projesi: Tamamlanma yılı 2025’e uzadı, maliyeti 28 milyar TL’ye fırladı!

Mustafa BİLDİRCİN

Binali Yıldırım'ın 2013 yılında 1080 günde tamamlanacağını söylediği Ankara-İzmir hızlı tren hattı projesinin tamamlanma tarihi 2025'e uzadı. Projenin 2013’te 4,3 milyar TL olarak açıklanan maliyeti ise 28 milyar TL’ye fırladı.

Temeli 2013 yılında atılan ve “1080 günde tamamlanacak” denilen Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesindeki kördüğüm, aradan geçen dokuz yıla karşın çözülemedi. İki kez aynı koltuğa oturan Binali Yıldırım'ın yanısıra Feridun Bilgin, Ahmet Arslan, Cahit Turhan ve Adil Karaismailoğlu'nun da görev yaptığı sürede projenin maliyeti de öngörülenin yedi kat üzerine çıktı. Projenin bir türlü hayata geçirilememesine ve maliyetinin katlanarak artmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Bedri Serter, “Bu iktidarın ne projeyi bitirmeye niyeti var ne de hesap vermeye” dedi.

2007 yılı itibarıyla iktidarın yatırım programında yer alan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’ndeki maliyet artışı, projedeki plansızlığı otaya koydu. 2007 yılında başlaması öngörülse de temeli ancak 2013 yılında atılabilen proje kapsamında harcanması planlanan para, 28 milyar TL oldu. Projenin 28 milyar TL’lik toplam bütçesinin 23,7 milyar TL’sinin dış kredi yoluyla karşılanacağı belirtildi. Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde ihale bedeli 7 milyar TL olarak açıklanan projenin bütçesinin 28 milyar TL’ye fırlaması, bir türlü hayata geçirilemeyen projenin bütçede karadeliğe dönüştüğünü de gözler önüne serdi.

İktidarın 2013 yılında verdiği “müjdeye” göre 2016 yılında tamamlanması gereken proje için 2025 yılı hedef seçildi. Proje için 2022 yılı yatırım bütçesinden 1,2 milyar TL kaynak ayrıldı. Ayrılan kaynağın 1,1 milyar TL’sini ise dış krediler oluşturdu.

MALİYET GİZLENDİ

Adeta bir kördüğüm haline gelen projeye yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Bedri Serter, “AKP iktidarı, yatırımlarda aslan payını 49,7 milyar TL ile ulaştırmaya ayırdı. Doğal olarak ulaştırma projelerinin de maliyetleri arttı. Bütçelerinin de üstünün örtülmeye devam ediliyor” diye konuştu. 2021 yılında proje için ne kadar para harcandığının açıklanmadığını söyleyen Serter, “Harcanan bütçelerin üstü örtülmekte, sürekli dalgalı kur tehdidi altında olan ülkemizde dış kredilerin maliyeti de gizlenmektedir” ifadesini kullandı.

Projeye yönelik jeoloji mühendislerinin uyarılarını da anımsatan Serter, “Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından uyarısı yapılan obruk oluşumu risklerine karşı önlem alınmış mıdır? Bu maliyet artışlarının kaynağı nedir?” sorularının da yanıt beklediğini ifade etti.