Ankara JİTEM davasında zamanaşımına ramak kaldı

HABER MERKEZİ

JİTEM, Musa Anter ve Ayten Öztürk davasının duruşması bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava, dört önemli davanın birleşmesinden oluşuyor. İlk olarak 1999 tarihli iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005’teki iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davalar 2010’da birleştirildi. Daha sonra “JİTEM ana davası” olarak anılan dava ile birleşti. Dosyaya 1992 yılında öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter’in öldürülmesiyle ilgili 2013’te açılan ve son olarak 1994 yılında zorla kaybedilen Ayten Öztürk'ün öldürülmesine ilişkin 2019'da açılan dava eklendi.


Anter ailesinin vekili Avukat Selim Okçuoğlu Musa Anter Davası’nın diğer davalardan (JİTEM Ana Dava ve Ayten Öztürk Davası) tefrik edilmesi yani ayrılması için 24 Haziran 2021, 20 Ocak 2021 ve 7 Nisan 2021 tarihli duruşmalarda taleplerde bulundu. Fakat Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi her defasında tefrik taleplerini reddetti ve bu ret kararlarını, davanın sanıkları Abdülkadir Aygan ve Cemil Işık’ın henüz savunmalarının alınamamış olmasıyla gerekçelendirdi. Gelinen aşamada Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Musa Anter Davası’nın birleştirildiği davalardan ayrılmasına karar verilmediği takdirde, Eylül ayında 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin sanıklara yöneltilen suçlamaların düşecek. Diğer davalar için de önümüzdeki birkaç yıl içinde aynı akıbet bekleniyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. “İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur” pankartının yer aldığı toplantıya, Anter’in oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD üyeleri katıldı.

İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Anter’in, 20 Eylül 1992’de katledilmesinden bu yana neredeyse 30 yıl geçtiğini belirterek, “90’lı yılların yaşam hakkı ihlallerinin, katletme, kaçırarak kaybetme şeklindeki kabarık bilançosu, zorlukla açtırılan soruşturma ve davalar, muktedir yapı tarafından büyük bir titizlikle sürdürülen cezasızlık politikasının gereği olarak çok büyük oranda sonuçsuz bırakılmıştır” dedi. Çevirmen, tüm emek ve demokrasi güçlerini, insan hakları savunucularını yarın görülecek duruşmaya katılmaya çağırdı.

JİTEM YOK DİYORLAR

Dicle Anter ise şöyle konuştu: “Bu cinayetin aydınlanması demek Türkiye’deki tüm faili meçhullerin aydınlatılması demek. JİTEM denen kurum hala resmiyete kavuşmadı. Kurucusu, çalışanları var ama JİTEM yok diyorlar.”

Dava sürecinde birçok itirafın bulunduğunu söyleyen Anter, “En son Ayhan Çarkın bile birçok şey söyledi ancak kimse oralı olmuyor. Bu toplum açısından çok vahim. Zaman aşımı insanlık suçudur. Devletin eliyle öldürülen insanların zaman aşımına uğramaması gerekiyor” dedi.