Kaynak: Haber Merkezi
Ankara Mamak Cezaevi'nden Viyana’daki sergiye uzanan serüven: "Sahibini Arayan Mektuplar"

Viyana’daki "Sahibini Arayan Mektuplar" adlı sergi Ankara Mamak Cezaevi'ndeki
cesur siyasi kadın mahkumların umuda ulaşma özlemlerini anlatıyor. Türkiye’nin politik tarihinden bir döneme ışık tutan bu sergi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından siyasi kadın mahkûmlardan koparılmış ve yıllarca sahiplerine kavuşamamış mektupları ele alıyor.

Ankara Mamak Cezaevi'ndeki darbe ve sonrasında hapishane idaresi tarafından el konulan mektuplar "Havacı Amca" olarak bilinen bir astsubayın girişimi ve 78'liler Federasyonu'nun işbirliği sayesinde Viyana’ya ulaşıyor. 

Sergide yer alan pek çok mektubun sahibi Yeter Güneş, 17 yaşında tanışmak zorunda bırakıldığı altı yıllık tutukluluk süresini ördüğü ilmiklere not ediyor ve beklemediği bir şekilde yaşamda kalıyor. Bugün Viyana’da yeni bir yaşam bulmuş Yeter Güneş, tutukluluk yıllarında Mamak karanlığından aydınlığa ulaştırmak istediği haberler için de hep bu yolu seçiyor. Sesini, şifreli ilmiklere dönüştürerek belki de bir kazak olarak işliyor. Alman edebiyatçı Lilly Axster bunu "Yünden bir Bellek“ adlı eserinde dillendiriyor (2022). Aynı yıllar bir belgesel Film Yeter Güneş’in sürekli savaşımın ilkesini bize ulaştıryor. Ve Güneş "12 Eylül Kadınlarıkitabıyla unutulmaya karşı da direncin ismi oluyor.

"Sahibini Arayan Mektuplar" adlı sergi bir müzik sunumun yanısıra, gıyabında yeniden soruşturma açılmış olağanüstü kişilik Yeter Güneş ile de bir söyleşiyi içeriyor. Anlam yüklü sözün ve güneşe özlemin ilmiklerinde buluşmak isteyenler, aşağıdaki cümlelerde biraz da kendilerini bulabilecekler.

“İlelebet değil kısa bir süreliğine gidiyormuş gibi hazırlandım. Evin anahtarlarını hâlâ saklıyorum. Ankara. Çok yakında geri döneceğim, diye düşünüyordum. O gün bugündür anahtarımı saklıyorum. O günlerden söz edince Almanca bedenimi terk ediyor.”

"Sahibini Arayan Mektuplar" | 13 - 15 Mayıs 2023
Açılış | 13 Mayıs, Cumartesi, saat 15:00
Yer | Planet 10 - Pernerstorfergasse 12, 1100 Viyana