Ankara Film Festivali’nin 33’üncüsü yarın başlıyor. Festivalin başkanı İnci Demirkol, “Ankara her ne kadar siyasetle anılsa da bu şehrin sanata bakan yüzünü gösterebiliyor, bu çok önemli” diye konuşuyor.

Ankara’nın yüzü sanata bakıyor
Karanlık Gece filmi. (Fotoğraf: IMDb)

Işıl ÇALIŞKAN

Bu yıl 33’üncüsü gerçekleştirilecek olan Ankara Film Festivali yılın dikkat çeken filmlerini Ankaralılarla buluşturacak. Festival programında yer alan filmler Kızılay Büyülü Fener Sinemasında beyaz perdeye yansıyacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek festivalde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile ortaklaşa panel, çocuklar için atölye ve film gösterimleri gerçekleştirilecek. Ulusal Uzun Film Yarışması kategorisinde 12 filmin yarışacağı festivali Başkan İnci Demirkol ile konuştuk.

Ankara Film Festivali’nin 33’üncüsü düzenleniyor. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak programda neler olacak?

Ankara Film Festivali olarak 33 yıldır, şehirde sinema gösterimleri, söyleşiler ve panellerle geçecek, sinemanın başrolde olacağı günler yaşatmak için çalışıyoruz. Bu yıl da yine aynı amaçla hazırlıklara başladık. Ulusal Uzun Film, Belgesel Film ve Kısa Film yarışmalarımız yılın en iddialı, ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönmüş merakla beklenen yapımlarını bir araya getiriyoruz. Dünya Sineması programımızda Pasolini, Godard ve Tati gibi usta isimlerin anısına filmler gösterdiğimiz gibi, Cannes, Berlin, Toronto gibi dünya festivallerinde gösterilmiş dikkat çeken yapımları Ankara izleyicisiyle buluşturuyoruz. Kino ve Vişegard Filmleri programımız da yine dikkat çekici filmlerden oluşuyor. Özel Gösterimler’de ulusal filmler ve belgeseller yer alıyor. Bu yıl farklı olarak aramızdan ayrılan iki usta ismi; Agah Özgüç ve Murat Özer’i özel bir programla anacağız. Kendileri için film gösterimi, söyleşi ve panel düzenleyeceğiz. Çocuklar için Burak Göral ve Elif Ergezen atölyeler düzenleyecekler, sinema odağında panellerimiz olacak. Canlandırma ustası Signe Baumane iki uzun metraj filmi ve kısa filmlerinden oluşan bir retrospektifi ile bizimle birlikte olacak, Ankaralı izleyicilerle bir araya gelecek.

İnci Demirkolİnci Demirkol

SEYİR ZEVKİ YÜKSEK SEÇKİ

Bu yılki film seçkinizde hassasiyetleriniz nelerdi?

Önceliğimiz her zaman sinemaseverlerin ilgisini çekecek, sinemadan çıktıklarında üzerine tartışmak isteyecekleri bir seçki hazırlamak. Tabii ki dünya festivallerinde ve ulusal festivallerde ses getirmiş, ödüller almış filmleri de Ankara izleyicisi ile buluşturmak ayrı bir önem taşıyor. Festivalde yer alan tüm filmler ele aldığı konular bakımından hem tüm dünyayı etkisi altına alan dertleri bambaşka bakış açılarıyla anlatıyor, hem de usta isimlerin sinemasından bambaşka yaklaşımları bir araya getiriyor. Seyir zevki yüksek bir seçkimiz var.

Bu festivalin Ankara’da gerçekleştiriliyor olması neden önemli?

Türkiye’nin pek çok şehrinde başarılı festivaller düzenleniyor, Ankara bu festivaller içinde bizce önemli bir yere sahip. Ankara her ne kadar siyasetle anılsa da burada gerçekten çok önemli sanat kurumları, sanatçılar var, geçmişten beri çok önemli isimlerin hep Ankara ile bağı olmuş. Bu açıdan da Ankara’da sanata dair bir şeyler yapıyor olmak, Ankara’nın sanata bakan yüzünü gösterebiliyor çok önemli.

Ankara’daki seyirci profilini nasıl ifade edersiniz?

Ankara’nın her zaman sadık bir seyircisi olmuştur, kültür sanat faaliyetleri her zaman ilgi görmüştür. Bu yıl da öyle oldu, biletler satışa çıktıktan çok kısa süre sonra tükenmeye başladı, ek seans talepleri geldi. Ankara’da sinemayla yakından ilgilenen, sinema salonunu dolduran, film gösterimi sonrasında film ekipleriyle söyleşilerde aktif bir şekilde yer alan, sorular soran bir seyirci profili var. Hepsini sizin aracılığınızla da teşekkür etmek isteriz, sayelerinde emeğimiz karşılığını buluyor, sinema dolu günler yaşıyoruz.

Günümüzde sanata ve sanatçılar baskılar arttı. Birçok festival yasaklandı. Bu festivalin gerçekleştiriliyor olmasının önemini nasıl anlatırsınız?

Sanat hangi koşullar altında olursa olsun var olmaya devam edecektir, sanatçılar da üretmeye. Bir film festivali 10 gün sürüyor gibi gözükse de aslında o 10 günün öncesinde neredeyse 1 yıla yakın bir çalışma süreci var. Bu işe gönül veren pek çok insanın uzun süren emeğinin ardından ortaya çıkıyor festival, bu emeklerin hiçe sayılması ve sanatın halka buluşamaması elbette çok üzücü. Biz 33’üncü yılımızda bir kez daha sinemaseverlerle ve sinemacılarla buluşacağımız için çok heyecanlıyız. Bir festivali bu kadar uzun süre devam ettirmek, bir gelenek haline getirmiş olmak da gerçekten çok önemli.

***

TOPLAM 12 FİLM YARIŞACAK

Ulusal kategoride yarışacak filmlerden bazıları şöyle:

•Onur Ünlü-Bomboş

•Ali Kemal Güven-Çilingir Sofrası

•Ziya Demirel-Ela ile Hilmi ve Ali

•Ümran Safter-Kabahat

•Selcen Ergun-Kar ve Ayı

•Özcan Alper-Karanlık Gece

•Emin Alper-Kurak Günler