Şehir Plancıları Odası Başkanı Doç Dr. Tarık Şengül, birçok usulsüzlük ve kanuna aykırı kararla Ankara’daki kamusal alanların ticarileştirildiğini söyledi, yapılan tüm...

BAŞAK TURAN ANKARA

 

Şehir Plancıları Odası Başkanı Doç Dr. Tarık Şengül, birçok usulsüzlük ve kanuna aykırı kararla Ankara’daki kamusal alanların ticarileştirildiğini söyledi, yapılan tüm usulsüzlükleri belgeleriyle kanıtlayabileceklerini bildirdi.

Şengül, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, rant pazarlıklarının içine girerek Ankara’ya aşırı yük getiren, geri dönülmesi olanaksız hasarlar veriyor" dedi. Gökçek’in bir televizyon programında imar plan kararlarını ve yapılaşma haklarını kendisinin belirlediğini söylemesinin kanunlara göre suç olduğunu vurgulayan Şengül, “Belediye Başkanı 2.5 emsale (arazi üzerinde yapılacak inşaat oranı) karşılık ben 2.75 vereyim siz bunun karşılığında bana Nasrettin Hoca heykeli yapın diyebiliyor. Bu tür plan kararları ve emsaller pazarlık masasında değil, plancıların sonuçlarını araştırdığı bir ortamda yapılmalı” şeklinde konuştu.

Şengül açıklamasında şu görüşlere de yer verdi:

“Kentin her parseli konut olamaz. Yeşil alanlara da ihtiyaç var. Bu tür kamusal alanlar kent halkının nefes aldığı yerlerdir. Belediye, ‘nüfusu arttırılmayacak alan’ olarak belirlediği bölgeleri daha sonra ‘konut alanları’na dönüştürüyor. Kendi planlarına aykırı aldığı bu kararların gerekçelerini açıklamıyor. Emsal miktarları, birileri daha çok kazansın diye keyfi olarak artırılıyor. Oysa her artışın olası etkileri haftalarca tartışılmalı. Ranta hizmet eden bu kararlar, kaldırımsız caddeler, yeşil alanı, parkı, oyun alanı olmayan kentler yaratıyor.”

 

ÇARPICI ÖRNEKLER

•Yenimahalle Belediye Meclisi, bir alanın emsalini 0.25’den 0.30’a çıkaran karar aldı. Büyükşehir Meclisi reddetti. Ancak daha sonra reddettiği emsal artışın çok üstünde emsal artışını kabul etti. Değişiklikle, inşaat alanı 29 binden 41 bin metrekareye; konut sayısı 166’dan 279’a çıkarıldı.

•Yenimahalle’de, mülkiyeti Büyükşehir’e ait ve planda sağlık alanı olarak belirlenen ve emsali 0.5 olan arsa, özel kişilere satıldı. Daha sonra plan değişikliğine gidilerek emsal 1.50’ye çıkartıldı. Sahibinin talebi üzerine emsal, aynı belediye meclisi tarafından 2.0’a çıkartıldı. Satıştan sonraki değişiklik yeni arsa sahiplerine büyük rant sağladı.

•Yenimahalle’de mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bir alan planda kreş yeriyken, yapılan plan değişikliğiyle akaryakıt istasyonuna dönüştürüldü.

•Yenimahalle’de mülkiyeti mülkiyeti Büyükşehire  ait park ve oyun alanı Belediye Meclisi’nin kabul ettiği plan değişikliğiyle akaryakıt istasyonu ve ticaret alanına dönüştürüldü. Kararı mahkeme iptal etti. Ancak belediye meclisi yeni bir plan onaylayarak parseli konut alanına dönüştürdü. Karar yine mahkemeden döndü. Ancak belediye meclisi burayı tekrar konut alanı olarak onadı.

•Yenimahalle Batıkent’te Büyükşehire ait hizmet alanı, plan değişikliğiyle konut artı ticaret alanına dönüştürüldü. Oysa Belediye kendi üst ölçek planında Batıkent’te nüfusun fazla olduğunu belirtmişti.

•Büyükşehir’in üst ölçek planında Gölbaşı’ndaki bir bölge ağaçlandırma alanı gösterildi. Ancak önce 1.5, daha sonra da 2.0 emsalle konut yapımına açıldı.