TAKSAV’ın 24 yıldır aralıksız düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 22 Kasım’da başlıyor. İrfan Değirmenci’nin “Anne Ben Artist Oldum” ile Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Dali’nin Kadınları”nın da aralarında bulunduğu 29 oyun Ankaralı sanatseverlerle buluşacak

Ankara Tiyatro Festivali ‘perde’ diyor

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Ankaralı sanatseverlerin her yıl merakla beklediği 24. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali perdelerini açmaya hazırlanıyor. 22 Kasım’da başlayacak olan festival 2 Aralık’a kadar devam edecek. 22 Kasım’da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Feniks Art Müzikal Tiyatro Topluluğu’nun “İlk Randevu Müzikali” ile açılış yapılacak festivalde, 27 tiyatro grubu Ankaralılara birbirinden muhteşem oyunlar sunacak. İrfan Değirmenci’nin “Anne Ben Artist Oldum” ile Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Dali’nin Kadınları”nın da aralarında bulunduğu 29 oyunun programı ankaratiyatrofestivali.org adresinde açıklandı. Festival kapsamında “Çağdaş Tiyatroda Sahne ve Oyunculuk” ve “Metinden Sahneye Oyunculuğun Yolculuğu” atölye çalışmaları yapılacak. Ayrıca Murat Meriç’in Tiyatro Şarkıları Eşliğinde söyleşisi gerçekleşecek.


ONUR ÖDÜLÜ MEHMET ATAY’A

Açılış galasında, Festival Onur Ödülü Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Mehmet Atay’a, Festival Emek Ödülü ise tiyatro sanatçısı ve festivalin danışma kurulu üyelerinden M. Nurkut İlhan’a takdim edilecek.

TİYATROSEVERLERLE AYAKTA

Festival programına ve 24 yıldır soluksuz devam eden festivale ilişkin Festival Yönetmeni Yener Aksu, BirGün’ün sorularını yanıtladı.

► 24. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali perdelerini açmaya hazırlanırken, Ankaralı sanatseverlerin her yıl soluksuz takip ettiği festivalde merakla beklenen program nedir?
TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 22 Kasım-2 Aralık 2019 tarihleri arasında düzenleniyor. Ülkemizin içinde bulunduğu koşulları hepimiz biliyoruz. Bu yıl festivalin ekonomik sorunları önceki yıllara göre biraz daha sıkıntılı.

Yıllardır Kültür Bakanlığı’ndan destek alamıyoruz, bu yıl Devlet Tiyatroları da festivale salon vermedi. 24 yıldır bin bir emekle bugüne getirdiğimiz festivali bu yıl katılımcı tiyatro sayılarını biraz azaltarak sürdürmek zorunda kaldık. 27 Tiyatro, oyunlarını festivalde sergileyecek.

Başta Çankaya Belediyesi olmak üzere Yenimahalle Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarına her yıl festivale katkılarından dolayı, ayrıca bu yıl sınırlı da olsa Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne salonlarını ve tanıtım kanallarını festivale açtığı için Ankaralı sanatseverler adına teşekkür ediyoruz.

ankara-tiyatro-festivali-perde-diyor-651076-1.

► Festivalin ulusal ve uluslararası toplumsal ilişkiler açısından önemi nedir? Bu sene uluslararası katılım var mı?
Çeyrek asırdır aralıksız olarak düzenlenen tiyatro festivali ulusal ve uluslararası özel ve amatör tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinliklerini sürekli kılmak, uluslararası dayanışmaya sanat yolu ile katkıda bulunmak amaçlarımız arasındadır. Her yıl 6-7 uluslararası tiyatro topluluğu festivalde yer alıyordu. Ancak bu yıl ekonomik nedenlerden ötürü yalnızca Gürcistan’dan bir tiyatro festivalde yer alacak. Bugüne kadar 100’ün üzerinde farklı yurtdışı tiyatro topluluğu festivalde oyunlarını Ankaralı sanatseverlere sergileme imkanı buldu.

► Bu sene merakla beklenen ödüller kimlere verilecek?
Ankara Tiyatro Festivalinin her yıl verdiği iki ödülden birisi olan “Festival Onur Ödülü” bu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve aynı zamanda bu yıl Ankara’mıza “Çankaya Sahne”yi kazandıran sanatçımız Mehmet Atay’a, Festival “Emek Ödülü” ise tiyatro sanatçısı ve festivalimizin danışma kurulu üyelerinden M. Nurkut İlhan’a verilecek. Her iki ödül de 22 Kasım 2019 tarihinde Festival açılış galasında sanatçılarımıza sunulacak.

ankara-tiyatro-festivali-perde-diyor-651075-1.

► Geçmiş 24 yılda toplumsal hayata katkı dikkat çekiyor. Geçmiş yıllara ilişkin anımsatmak istedikleriniz neler?
Sanat, kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur. Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yolu ile ulaşmaktadır.

24 yılda 1000’e yakın ulusal ve uluslararası tiyatroyu festivalde buluşturduk. On binlerce sanatsever birbirinden farklı tiyatro oyunlarını izledi. Hiç tiyatro izlememiş binlerce Ankaralıyı tiyatro ile tanıştırdık. Yüzlerce genç tiyatrocuyu festivalde alkışlayarak cesaretlendirmeye çalıştık. Her yıl festivale 150’ye yakın tiyatro topluluğu başvuru yapıyor. Festivalde yer alan tiyatrolar festivalin bileşenleri arasında yer alıyor, festivali sahipleniyor. TAKSAV’ın misyonu tiyatroları her yıl bir şenlik havasında buluşturmak, dayanışma coşkusunu birlikte yaşamaktır.

► Amatör grupları her sene destekliyorsunuz. Bu sene de kendilerini görebilecek miyiz?
Festivalin asıl amaçlarından birisi de “amatör tiyatroları” desteklemek, sorunlarını duyurmak, yeni tiyatro sanatçısı adaylarını cesaretlendirmektir. Evet bu yıl çoğunluğu amatör tiyatro birbirinden güzel oyunlarını festivalde sergileyecekler.

► 24 senedir festivalde çok önemli görevlerde yer aldınız. 24 yıla ilişkin bir özetleme yapar mısınız? Yıllardır festivalin sürmesinin sırrı nedir?
Festivalin ilk yılından beri onlarca arkadaşımızla festivalin içindeyiz. Festivali çocuğumuz gibi özenle büyütüyoruz. Festivalde yer alan hiçbir arkadaşımızın özel bir beklentisi yok. Tamamen bir vakıf çalışmasıdır. Festivalin bu kadar uzun soluklu olmasının sırrı da sanırım bu içten gelen gönüllülüktür. 24 yıldır yaşananlarda heybemize koyduğumuz hep güzellikler olmuştur. Gelecek kuşaklara özgürce düşünen, sorgulayan bir kültürün oluşumuna minicik katkılar yapan bir festival olarak devam etmesinde katkısı olan herkese festival ve TAKSAV adına sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

cukurda-defineci-avi-540867-1.