Ali Nesin’in Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi binasına ilişkin yazdıkları tepki oluşturdu.

Ankara Üniversitesi DTCF binasına çirkin diyen Ali Nesin tepki çekti

Türk edebiyatının usta yazarı Aziz Nesin’in oğlu, matematik profesörü Ali Nesin’in Atatürk’ün adını verdiği Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi binasına ilişkin yazdıkları tepkilere neden oldu.

Ali Nesin sosyal medya hesabından Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi binasının fotoğrafını paylaşarak şöyle yazdı:

“Burası Ankara Üniversitesi, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi binası. Bu çirkin binayı yapan, yapmakla kalmayıp çok beğenip aydınlatan, en az dört bayrakla donatan, Atatürk'ün oldukça basit bir cümlesini üniversite duvarına kazımaya değer gören zihniyet elbette öğrenciler için bir masa, iki bank, üç güneşlik koymayı akıl edemezdi. Çünkü bu dalkavuk sefiller için genç ile davar arasında bir fark yoktur.”

ankara-universitesi-dtcf-binasina-cirkin-diyen-ali-nesin-tepki-cekti-312143-1.

1935 yılında kurulan ve duvarında Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünün yazmasını da eleştiren Ali Nesin, “Bu dalkavuk sefiller için genç ile davar arasında bir fark yoktur” ifadeleri tepki çekti.

Ankara Üniversitesi’nin Fakülte olarak kurulan ilk akademik birimi olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin şimdiki binası, ünlü Alman mimar Bruno J.F. Taut tarafından 1937-1938 yıllarında projelendirilerek inşa edilmiş ve 1940 Kasım ayında öğretime açılmıştı.

Sosyalist mimar Taut, Almanya'da Nazi'lerin iktidara gelmesi sonrasında 1935 yılında Türkiye'nin çağrısı üzerine ülkeye geldi. Ankara’da Dil Tarh Coğrafya Fakültesi'nin yanı sıra; Atatürk Lisesi, Trabzon Lisesi, İzmir Cumhuriyet Kız Enstitüsü ve Atatürk’ün katafalkı gibi yapıları inşa eden Alman mimar Bruno J.F. Taut, Türkiye'de ve dünyada inşa ettiği yapılar nedeniyle de tüm mimarlarca övgü alan biri isim.

Ali Nesin'e sosyal medyadan tepki yağdı: