Ankara Üniversitesi’nde öğrencisiz açılış

Ankara Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninin gerçekleştiği gün derslerin iptal edilmesi öğrencilerin yanı sıra akademisyenlerin de tepkisine yol açtı. Derslerin iptal edilmesiyle her yıl öğrencilerle birlikte düzenlenen Akademik Yıl Açılış Töreni bu yıl öğrencisiz düzenlendi.

2013 yılında öğrencilerin katılımının engellendiği dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuştuğu açılış töreninin kahramanı Rektör Erkan İbiş’in katıldığı törene öğrenciler, “Dersler iptal edildi” gerekçesiyle okula alınmadı. Öğrencileri törende konuşan Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı “temsil” etti.

“Akademik Yıl Açılış Töreni”ne öğrencilerin alınmamasının protestolardan korkulduğunun göstergesi olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, “Ama bu kadar basit değil. Bu bir zihniyetin göstergesi aynı zamanda. Üniversite yönetiminin, özellikle de rektörün demokrasiden anladığı da bu demek ki” ifadelerini kullandı.

Üniversite kimin için açılıyor?
KHK ile ihraç edilen Coşkun, dünyanın hiçbir üniversitesinde öğrenci olmadan açılış yapılmadığının altını çizerek, “İşin özüne aykırı bir kere. Kimin için açılıyor üniversite? Üniversitenin merkezinde akademisyenler ve diğer çalışan çalışanlar kadar öğrenci de yok mu?” diye sordu. Demokratik bir ülkede bunu yapan rektörün görevden alınacağını kaydeden Coşkun, “Bizim ülkede ise alkışlarlar” diye konuştu.