Ankara’ya harekât uyarısı
Rusya Savunma Bakanlığı İdlib’te Ankara’nın ortak devriyeye çıkmadığını açıkladı. (Fotoğraf: DepoPhotos)

HABER MERKEZİ

Ankara’nın sınır ötesi operasyonları gündemdeki yerini korurken ABD ve Rusya’dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Axios'a konuşan ABD'li yetkililer, CIA Direktörü Burns'ün MİT Başkanı Fidan'a, Suriye harekâtının 'ABD güçlerini tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulunan güçlü bir mesaj verdiğini' ileri sürdü.


ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün, MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüşerek Türkiye'nin Suriye'ye yönelik hava harekâtına ilişkin 'uyarıda bulunduğu' iddia edildi. Axios'a konuşan ABD'li yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) geçtiğimiz hafta düzenlediği hava harekâtında ABD birliklerinden 400 metre uzaklıktaki bir hedefi vurduğunu ileri sürdü.

Habere göre, bunun üzerine Fidan ile görüşen Burns, operasyonun ABD güçlerini tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulunan güçlü bir mesaj verdi. Gazeteye konuşan kaynaklar, ABD birliklerini tehlikeye atan operasyonlardan bazılarının MİT tarafından insansız hava araçları ile düzenlendiğini iddia etti.

WASHINGTON ENDİŞELİ

Burns'ün, Suriye'deki operasyonda Amerikan askerlerinin tehlikeye girdiği konusunda uyarıda bulunduğu belirtilirken, CIA Direktörü'nün olası kara harekâtına da karşı çıktığı aktarıldı. Haberde, "Washington, Türk operasyonunun bir kara harekâtına dönüşeceğinden ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşta birlikte çalışan ABD birliklerini ve onların Kürt müttefiklerini tehlikeye atabileceğinden endişe ediyor" denildi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Muhalif Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Oleg Yegorov, El Nusra Cephesi adlı cihatçı örgütün son 24 saatte Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni iki kez bombaladığını söyledi.

Tümgeneral Yegorov, Rus askeri polis birimlerinin Halep, Rakka ve Haseke vilayetlerinde devriye gezdiğini kaydetti. Geçtiğimiz hafta yaptığı başka bir açıklamasında Oleg Yegorov, Türkiye'nin iki haftadır herhangi bir gerekçe sunmadan ortak devriyelere katılımı kestiğini söylemişti.

***

Askeri harekâta şiddetle karşıyız

Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlayıcı koşullar getiren maddelerin bütçe metninden çıkarılmasına ilişkin konuşan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin ‘savunma ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olduklarını’ söyledi. Price, bir gazetecinin “Türklerin F-16’ları Suriye’deki müttefikleriniz Kürtlere ve NATO müttefikiniz Yunanistan’a karşı kullanmasına izin verecek misiniz?” yönündeki soruya ise, şu yanıtı verdi: “Suriye’deki toplumların yaşamlarını daha da istikrarsızlaştıracak ve IŞİD’e karşı küresel koalisyonun son yıllarda elde ettiği zor kazanımları riske atacak, kara harekâtı da dahil olmak üzere, askeri harekâta şiddetle karşı olduğumuzu açıkça ifade etmeye devam ediyoruz. Tüm tarafların derhal gerilimi düşürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sınır boyunca ya da Suriye içinde, kuzey doğu Suriye’de gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz. Bu sadece IŞİD karşıtı koalisyonun zor kazanımlarını riske atmakla kalmayacak, aynı zamanda ABD personelini riske atma potansiyeline de sahip.”

***

İYİ Parti'den resmi başvuru

İYİ Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Başdanışmanı Kürşad Zorlu, partisinin Suriye ile diplomatik temasa ilişkin resmi yazıyı Dışişleri Bakanlığı’na ilettiklerini belirtti.

Zorlu “Suriye’de meşru yönetimle temas sağlanması yönündeki resmî yazımızı Dışişleri Bakanlığına ulaştırdık. Bir örneğini de bakanlık makamına ilettik. İlgili yazımızda da belirttiğimiz gerekçe ve hedeflerimiz doğrultusunda 15 Aralık tarihine kadar gerekli diplomatik girişimler konusunda tarafımıza cevap verilmesini bekliyor olacağız” dedi.