Gezici Araştırma'nın son seçim anketine göre, ilk turda seçmenlerin yüzde 48.7’si Kılıçdaroğlu’na, yüzde44.6’sı Erdoğan’a oy vereceğini açıkladı. Ankete göre seçimlerin ikinci tura kalması halinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 52,8 oranında oy alarak yüzde 47,2'de kalan Erdoğan'ın 5,6 puan önünde yer alıyor.

Anket: İlk turda kazanan yok, ikinci turda fark 5 puanın üzerinde

Gezici Araştırma, 14 Mayıs'ta 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile birlikte gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi'ne ilişkin son anket sonuçlarını açıkladı. 

24-26 Nisan tarihleri arasında 29 il ve 152 ilçede 3 bin 991 kişiyle görüşerek hazırlanan ankete göre adayların hiçbiri ilk turda yüzde 50'yi geçemiyor. Ankete göre ilk turda adaylar yüzde 50'yi geçemiyor. İkinci turda CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki fark yüzde 5,6 oluyor.

Sözcü'den Batuhan Serim'in paylaştığı anket sonuçlarına göre adayların ilk turdaki oy oranları şöyle:

• Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 48,7

• Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 44,6

• Muharrem İnce: Yüzde 4,7

• Sinan Oğan: Yüzde 2

Seçimin ikinci tura kalması durumunda ise seçmenlerin tercihi ise şöyle:

• Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 52,8

• Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 47,2

Ankette Muharrem İnce'nin ‘Adaylıktan çekil' çağrılarına rağmen adaylıktan vazgeçmemesinin nasıl değerlendirildiği de soruldu. Yüzde 78,8 ‘Adaylığını sürdürmesi yanlış' derken, kararını doğru bulanların oranı yüzde 21,2 ‘de kaldı.

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, anketle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Halkın en önemli sorunu yüzde 75 ile ekonomi. AKP ve MHP seçmeni ülkenin en önemli ilk beş sorunu arasında terörü göstermedi, muhalefet seçmeniyle aynı düşünmeye başladı. Yüzde 52,2 Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomiyi çözeceğine inanıyor. Toplumun çoğunluğuna Erdoğan ekonomi konusunda güven vermiyor. 14 Mayıs seçimleri güvenlik politikalarını öne çıkarmakla değil ekonomik ve reformcu politikalarla seçmene kim umut verirse o kazanacaktır."

Sahadan gelen verilerin AKP'nin kadınlarla olan zayıf bağının neredeyse koptuğunu gösterdiğini belirten Murat Gezici, bunda HÜDAPAR ile yapılan ittifakın kritik rol oynadığını söyledi. Gezici, ilk kez oy kullanacaklara ilişkin de, "Gençler, kendilerini ülkedeki kamplaşmanın bir parçası olarak görmüyor. Evrensel değerlere önem veriyor. Umutlarını, istek ve taleplerini dikkate alan, bireysel hak ve özgürlükleri savunan siyasi oluşumlar gençlerin tercihi olacak" tespitini de yaptı.