Anlaşılmazsa grev kapıda
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

Kırklareli Lüleburgaz’daki Fransız Sanofi İlaç’ta (eski Eczacıbaşı) 1 Ocak’tan bu yana süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Fabrikada örgütlü Petrol-İş’in ilk teklifi, ilk altı ay için seyyanen brüt 24 bin lira zam yapılması olurken Sanofi yönetimi en son brüt 6 bin 600 lira önerdi. 

Daha önce Eczacıbaşı’da çalışmanın ayrıcalık olduğunu belirten işçiler, enflasyon oranında zam dayatılması sonucu iş yerinde eylemler başladı.

Fabrikada 270 kişinin saat ücreti, asgari ücretin altında kaldığını söyleyen bir işçi, BirGün’e konuştu. Yapıcı bir adım atılması umuduyla eylemlere başladıklarını aktaran işçi, “Bunun sonucunda 2 Mayıs 2022 tarihi için işveren bir görüşme talep etti. Görüşme İstanbul Petrol-İş Genel Merkezi’nde olacak” dedi. Geçim sıkıntısı çektiklerini belirten işçi, şunları ifade etti:

“Gelişen ekonomik sıkıntılardan dolayı geçim sıkıntısını ailemize yansıtacak kadar dar boğaza düşmüş durumdayız. Sosyal haklarımızın geneline yakınında anlaşma sağladık ama sözleşme bitmediği için henüz onları da geçen yıl ki ücretler üzerinden alıyoruz. Sonu grev gibi gözükse de hükümetin ilaç fabrikalarında grev erteleme kararı alabileceğini de ön görüyoruz ama erteleme karar dahi çıksa iş barışı bozulacağından dolayı grev uygulama kararı alınabilir.”