ABD, Kenya hükümetiyle serbest ticaret anlaşmasında uzlaşmaya varmak için İsrail'e yönelik boykota son verilmesi şartı koşuyor. Sudan ise ABD baskılarına rağmen İsrail'le anlaşmaya karşı tutumunu koruyor.

Anlaşma dayatması

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi Körfez ülkelerini İsrail'le "normalleştirmek" için her yolu denerken bu kez Doğu Afrika ülkesi Kenya'dan anlaşma karşılığı İsrail'e yönelik boykota son vermesini istedi. Söz konusu zorba girişim, Kenya hükümetinin tepkisini çekerken ABD'nin baskısına uğrayan bir diğer ülke Sudan, İsrail'le masaya oturmayacağının sinyalini verdi

'BOYKOTA SON VER'

Kenya hükümeti ile serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yürüten Washington, anlaşmayı imzalamak için Filistin tarafından yürütülen uluslararası Boykot, Tecrit ve Yaptırım (BDS) kampanyasına destek verilmemesini istedi. Aynı zamanda, Kenya’dan İsrail'in mal ve hizmetlerine yönelik tarife dışı engellerin kaldırılması ve devlet destekli boykotların sona erdirilmesi şartı koşuldu.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Bu koşullar altında müzakerelerin sürdürülmesine karşı çıkan Doğu Afrika Vergi ve Yönetişim Ağı Koordinatörü ve Kenya Uluslararası İlişkileri Derneği Başkan Yardımcısı Leonard Wanyama, konuya ilişkin olarak ‘‘ABD’nin siyasi imalar taşıyan bu talepleri, ülkenin itibarına zarar verecek" tepkisi verdi. İsrail'i resmen tanıyan Kenya, Filistin’e nadiren açıktan destek vermekle birlikte, iki devletli çözümü destekliyor ve Filistin’in Nairobi’de bir temsilcilik bulundurmasına izin veriyor.

BDS KAMPANYASI

ABD’nin her türlü uluslararası desteği kesmeye çalıştığı BDS kampanyası ise "İsrail’i işgal ettiği topraklardan çekilmesi, Batı Şeria’daki ayrım bariyerinin kaldırılması, İsrail’in Arap-Filistinli yurttaşlarının tam eşitliğini tanıması" çerçevesinde yürütülüyor. Ayrıca, Filistinli mültecilerin evlerine ve mülklerine dönme haklarına saygı duyulması hedefleniyor.

SUDAN: ANLAŞMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Bahreyn'den sonra İsrail'le normalleşma anlaşması imzalayacağı iddia edilen bir diğer ülke Sudan'dan yanıt geldi.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer İsmail Kameruddin, "Herkes 'sırada Sudan var' diyor. Ben bunu görmüyorum. Bu konu, Bakanlar Kurulu'nda hiçbir düzeyde tartışılmıyor" açıklaması yaptı. Sudan yönetiminin ABD'yle olan ilişkilerinin zarar görmesini istemediklerini de belirten Kameruddin, Filistin mücadelesine ilişkin "İki devletli çözüm konusunda her zaman mevcut duruşumuzu koruyacağız" dedi. Sudanlı yetkililer, "İsrail ile normalleşme" konusunu görüşmek üzere bu hafta ABD'li yetkililerle Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bir araya gelmişti. Uluslararası basında çıkan haberlerde, Abu Dabi'deki görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtilmişti.