İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçiler dün 2 saat boyunca iş bıraktı. Emekçiler, “Ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kaldılar” dedi.

Anlaşma yoksa iş bırakma var
Fotoğraf: BirGün

Mahir KANAAT

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 7 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamama sonrası, işçiler 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içindeki hizmet birimi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını okuyan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, ekonomik koşullara dikkat çekerek “4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol kat ederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik. Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.

İNSANCIL BİR HAYAT SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ

İmkânsız bir şey istemediklerini ifade eden Saral, şunları dile getirdi: “Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz. Biz ki işyerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz. Yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz. Ama bugünkü uyarıların dikkate alınmaması halinde yaptırıma evirilebileceğini hatırlatmayı görev biliyoruz. Taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz.”

***

TOPLAM BEŞ MADDEDE ANLAŞILAMADI

Son TİS toplantısında, taban ücreti ve işe teşvik priminin de içinde bulunduğu 5 maddede anlaşma sağlanamadı. İşveren yüzde 36,5 zam teklifi sunmasına karşı işçiler zammı kabul etmedi. Sendika, ilk 6 ay için yüzde 75 ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talebinde bulundu.

***

GÖZLERİNİ KAPATIP KULAKLARINI TIKADILAR - (Dilan ESEN​)

Büro Emekçileri Sendikası (BES), bugün Ankara’da SGK Başkanlığı’nın önünde aylardır talep ettiği hakları için eylem yapacak. Artan iş yükü ve ekonomik şartların düzeltilmesi için bir araya gelecek kamu emekçilerinin eylemine ilişkin BES Genel Başkanı Bahadır Bedircioğlu BirGün’e konuştu. İktidarın aylardır kamu emekçilerinin taleplerine gözünü kapatıp kulağını tıkadığını söyleyen Bedircioğlu, “SGK emekçileri, aylardır seslerini duyurmak için işyerlerinin önünde, örgütlü olduğu her yerde eylemler gerçekleştiriyor. EYT düzenlemesinin çıkmasıyla beraber iş yükleri 4-5 kat artan SGK emekçileri, kamu kurumları içerisinde en düşük ücreti alıyor. Geçmişte ödenen ancak 2012 yılında yayımlanan bir KHK ile hukuksuz bir şekilde kesilen ikramiyelerini geçmişe dönük istiyorlar. Diğer kurumlarda olduğu gibi bir tazminatın sosyal güvenlik tazminatı olarak kendilerine de verilmesini istiyorlar. Ayrıca ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanına 100 puan ilave istiyorlar” dedi.

SGK emekçilerinin içinde bulunduğu zor şartlara değinen Bedircioğlu, şunları ifade etti: “Başta büyükşehirlerde olmak üzere artan yaşam maliyetleri nedeniyle SGK çalışanları kiralarını ödeyemiyor, çocuklarını okutamıyor, evlerini geçindiremiyor. Dolayısıyla ekonomik koşullarının düzeltilmesini en azından açıklanan yoksulluk rakamı tutarında bir ücret istiyor! Ayrıca ücretsiz yol ve yemek istiyor. 10 kişinin çalıştığı bir yerde bile ücretsiz yemek verilirken devlet neden veremiyor? EYT düzenlemesiyle beraber artan iş yükü altında ezilen SGK emekçisi haklı taleplerine çözüm bekliyor.”