BAE-İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasına tepki olarak Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında genel greve gidildi. Filistinliler evlerinin çatılarına siyah bayraklar astı.

Anlaşmaya karşı genel grev

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’le Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yapılan anlaşmaya bölge ülkelerinden tepkiler sürerken Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında genel grev kararı alındı. Anlaşmayı protesto etmek için kamplara siyah bayrak asıldı.

Lübnan İstatistik İdaresi’nin 2017’deki sayımına göre, ülkede beş vilayetteki 156 iskan merkezi ve 12 mülteci kampında toplam 174 bin 422 Filistinli mülteci yaşıyor. Kamplarda kurumları, pazarları ve dükkanları kapsayan grevin, Filistin halkının BAE-İsrail normalleşme anlaşmasından geri adım atılana dek sürmesi planlanıyor.

BATI’DAN DESTEK, KÖRFEZ’DEN TEPKİ

Filistin, İran, Türkiye anlaşmaya tepki gösteren ülkeler olurken İngiltere, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Fransa, Kosova, Arnavutluk anlaşmayı desteklediğini açıklamıştı. Suudi Arabistan ve Arap Birliği’nin anlaşma karşısında sessiz kalması dikkati çekerken Körfez ülkeleri arasında Mısır, Bahreyn ve Umman anlaşmayı “memnuniyet” ile karşıladıklarını beyan etmişti.

Filistin yönetiminin Arap Birliği’ne ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na acil toplanma çağrısı da henüz karşılık bulmadı. Filistinli örgütler de “Filistin halkına ve davasına yönelik açık bir saldırı” tepkisi vermişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de BAE’ye “hatadan dönün” çağrısında bulundu.

YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

İsrail ile BAE’nin, ilişkilerin tesisi için “ortak bir yol haritası” belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı açıklanmıştı. BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını imzalayan üçüncü Arap ülkesi olmuştu.