İstanbul'da Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Ayhan ve Ali Efeoğlu'nun dosyasını açıkladı. Diyarbakır'da ise anneler...

İstanbul'da Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Ayhan ve Ali Efeoğlu'nun dosyasını açıkladı. Diyarbakır'da ise anneler Ceylan Önkol'un fotoğraflarının olduğu maskeleri taktı.
Cumartesi Anneleri istanbul ve Diyarbakırda sokaktaydı. 237'inci kez İstanbul Galatasaray Meydanı'nda biraraya gelen anneler, bu hafta Ayhan ve Ali Efeoğlu kardeşlerin dosyası açıklandı. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Ayhan Efeoğlu okulun önünde 6 Ekim 1992'de, inşaat mühendisi ağabeyi Ali Efeoğlu da İznik-İstanbul yolunda 5 Ocak 1994'te elleri telsizli polisler tarafından gözaltına alındı.
Ayhan'dan 17 yıl, Ali'den 15 yıldır haber alınamadı. Anne Feriha, baba Osman Efeoğlu'nun tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Muhalif kimlikleriyle tanınan Efeoğlu kardeşler kaybedildiğinde kirli savaş yürütücüleri iş başındaydı. Bugünkü basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Özgür Sevgi, dönemin hükümet yetkilileri ve mülki amirlerinin sorumlu olduğunu ve yargılanmalarını istedi. Sevgi, “Feriha Efeoğlu'nun çocuklarının akıbeti açıklanmadan, onları kaybedenler yargılanmadan hiçbirimizin çocuğu için aydınlık bir gelecek olmayacak” dedi. Cumartesi Anneleri'nin oturma eyleminde uluslararası dayanışma vardı. Akdeniz Bölgesi Zorunlu Kaybedilmeye Karşı Federasyon (FEMED) Nasira Dutaur, destek amacıyla Türkiye'ye geldi. Aslen Cezayir'li olan Dutaur, kayıp annelerinin acılarını bildiğini ve dayanışma duygularını ilettiğini söyledi.
Diyarbakır'da da anneler 36 haftadır kayıp yakınları için eylem yapıyor. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 'kayıplar bulunsun, failler yargılansın' sloganıyla süren eylemde kayıp fotoğrafları taşındı. Bu haftaki eylemde ayrıca 28 Eylül günü vurularak öldürülen Ceylan Önkol'ün fotoğrafı maske olarak yüzlere takıldı. Her hafta bir kayıp hikâyesinin anlatıldığı oturma eyleminde bu kez 1995 yılı Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Osman Buluttekin'in hikâyesi okudu. Buluttekin'in faillerinin bulunması istendi.