Antalya Barosu Tahir Elçi fotoğrafını kaldırttı

BİRGÜN / ANTALYA

Antalya Barosu Yönetim Kurulu, eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilişinin yıl dönümünde Antalya Barohan bina girişine ve Adliye Baro Kafeteryasına asılan fotoğrafını kaldırttı. Bunun üzerine Çağdaş Hukukçular tarafından Antalya Barosu Yönetim Kurulu’na sunulan dilekçe ile afişin asılmasına izin verilmesi talep edildi ancak Yönetim Kurulu, bu talebi reddetti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubesi, bugün Barohan önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

ÇHD adına açıklama yapan Baran Taşar, "Kameralar önünde katledilen, insan hakları ve barış savunucusu bir Baro Başkanının anısına saygı duymak ve cinayetin üstünün örtülmesine izin vermemek, bütün avukatlar için onur meselesi olması gereken bir olaydır" dedi.

Baronun bugüne kadar, Tahir Elçi anısına sahip çıkma ve cinayet faillerinin ortaya çıkarılması konularına ilişkin hiçbir tutum ortaya koymadığını belirten Taşar, Adliyede hazırladıkları afişlerle ilgili herhangi bir sorun yaşanmazken, Barohan girişindeki afişin indirildiğini ve bir yönetim kurulu üyesinin afişte Kürtçe bir cümle yazdığı için tepki gösterdiğini dile getirdi.

antalya-barosu-tahir-elci-fotografini-kaldirtti-536826-1.

Yönetim Kurulu tarafından kaldırılan afiş

'Katledilen bir baro başkanının fotoğrafının indirilmesine gerekçe üretemezsiniz'

Baroda böyle bir konu için izin alınması gibi bir gelenek olmadığını ancak bunun gerekçe olarak önlerine konulmaması için izin talebinde bulunduklarını söyleyen Taşar, Sözlü olarak talebimizin reddedildiği tarafımıza iletilmiştir. Gerekçeli kararın 2 hafta içinde yazılacağı söylenmiş ise de kamuoyuna olayla ilgili açıklama yapılmış ve denilmiştirki; yüz yıl bile düşünseniz de katledilen bir baro başkanının fotoğrafının indirilmesine gerekçe üretemezsiniz" ifadelerinde bulundu.

Basın ve sosyal medyadaki tepkiler üzerine, gerekçeli kararı yazıp dilekçe sahibine veremeyen Baronun sosyal medyadan açıklama yaptığını belirten Taşar, "Yönetim kurulumuz içten içe oy çokluğuyla alınmış bu kararın vahametinin farkına varmış olsa gerek ki eleştirilere yalın bir cevap vermek yerine suçluluk psikolojisi içinde çok yakından tanıdığımız bil dil ve üslubu benimseyerek eleştiri getirenleri suçlama yolunu tercih etmiştir. Bu üslup bize, Baro yönetim kurulunda ciddi bir iktidarlaşma eğilimi olduğunu düşündürmektedir" dedi.

LGBT+ Kurulu kurulması talebi de reddedildi

"Baro yönetim kurulunun kendisini adalet ve hukukun üstunlüğünün gerçekleşmesi, mesleki çıkar ve onurun korunması için meslektaşlarınca seçilmiş kişiler değil, kendilerini meslektaşlarını iradeleri ve çalışmaları üzerinde denetim yetkisi olarak gördükleri anlaşılmıştır" denilen açıklama şöyle devam etti:

antalya-barosu-tahir-elci-fotografini-kaldirtti-536827-1.

"Hatırlatmak isteriz ki, bizler Antalya Barosunun üyeleriyiz, geçerken uğramış yolcular değiliz. Tahir Elçi'nin anılması için haftalar öncesinden yönetim kurulu üyelerinin ikna edilmesi gerektiğinin söylenmesi bir yana Baro yönetim kurulun o afişleri gördüğünde, Tahir Elçi için hiçbir şey yapmadığını hatırlayıp toplantıda en azından bir basın açıklaması yapılmasını karara bağlaması gerekirdi.

Baro YK'nun, daha önce sorunsuz bir şekilde Tahir Elçi afişleri asıldığına ilişkin beyanı da bizi üzmüştür. Zira gerçeği yansıtmamaktadır. Baro YK'nın kamuoyunu bilinçli bir şekilde yanıltmaya çalışmadığını, sadece bilgi eksikliğinden böyle soyıediğini düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar, Antalya'da Tahir Elçi anmasına ilişkin hiçbir çalışma yapılmamış, afiş de asılmamıştır. Bu da bizim kusurumuzdur affola. Baromuz YK'sı meslektaşlarına karşı iktidarcı ve vesayetçi tutumu başka konularda da ortaya koymuştur. Aynı gün 86 avukatın imzasıyla, Baroda bir LGBTİ+ Kurulu kurulmasına ilişkin talep de, İzmir Kaos GL'nin Ocak ayında avukatlara farkındalık eğitimi vermesi için yapıan başvuru da reddedilmiştir. Son olarak hatırlatmak isteriz ki, Baro Başkanı ve YK, avukatların ve hukuk örgütlernin idari amiri değildir. Görevleri, avukatların mesleki faaliyetleri ve hukuk mücadelelerini desteklemektir. Baro binaları da, YK üyelerinin mülkü değil, bütün avukarların evidir. Binaların fiziki olanakları ölçüsünde, avukatlar meslek ilkelerine aykırı olmayan her türlü çalışmayı kendi evlerinde yapma hakkına da sahiptirler."