Antalya Kent İzleme Platformu 2020 yılında Antalya’da gerçekleşen kent hakkı ihlalleri raporunu yayınladı. Rapora göre Antalya'nın plajları MUÇEV'e devredilerek kıyı işgaline açıldı!

Antalya’nın 2020 yılı kent hakkı ihlalleri raporu yayınlandı

Antalya Kent İzleme Platformu 2020 yılında Antalya’da gerçekleşen kent hakkı ihlalleri raporunu yayınladı. Platform adına Av. Mustafa Şahin tarafından yapılan açıklamada “Daha önce, 2014-2019 yıllarında Antalya’da yaşanan 'Kent Hakkı' ihlallerini kapsayan çalışmamızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu kez 2020 yılını kapsayan ve belirlediğimiz 'ilkeler' çerçevesinde Antalya’da karşılaştığımız 'Kent Hakkı' ihlallerini paylaşıyoruz.” denildi.

HAK İHLALLERİ FÜTURSUZCA UYGULANDI

“Kuşkusuz bütün dünyada olduğu gibi Antalya’da da bu yıla damgasını vuran Covid-19 Pandemik bulaşıcı hastalık nedeniyle toplumsal ilişkilerimize getirilen kısıtlamalar oldu" denilen açıklamada "Ne yazık ki bu durumun Antalya’da karşılaştığımız hak ihlallerinin daha da fütursuzca uygulanması için fırsat olarak kullanılmak istendiğine tanık olduk. Bulaşıcı hastalık nedeniyle istisnasız her bir kentlinin can derdinde olduğu koşullarda dahi kamusal kaynaklarımızın sermaye çevrelerinin beklentileri esas alınarak kullanılmak istendiğini yaşadık” ifadelerine yer verildi.

KAMUSAL HAKLARIN TALEBİ YURTTAŞLIK GÖREVİ

Açıklamada ayrıca “Antalya Kent İzleme Platformu olarak envanterini çıkardığımız 2020 yılı kentsel hak ihlallerinin de ortaya koyduğu gibi, Antalya’da yaşayan ve özellikle kamusal imkânlardan yoksun bırakılan çevrelerin hepimize ait olan kamusal alanlara ve kentsel haklarına sahip çıkmaları, bu amaçla kentsel yaşama müdahil olmalarının kaçınılamaz bir yurttaşlık görevi olduğunu hatırlatmak istiyoruz” diye belirtildi.

Kent ihlalleri şöyle sıralandı:

17.01.2020> Gazipaşa doğal sit alanı statüsündeki Selinus sahillerini 5 yıldızlı otellere açma plan uygulaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandı.

27.01.2020> Sayıştay, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinde yapılan önceki yıla ait mevzuat usulsüzlükleri ve neden olunan kamu zararları raporu yayımlandı.

01.02.2020> İdare Mahkemesi Konyaaltı Sahil işletmeciliği ihalesinin iptal kararının yürütmesini durdurma kararı verdi.

04.02.2020> Kepez Belediyesi’nin önceki seneye ait açıklanan Sayıştay Raporunda yer alan mevzuata aykırı olarak belediye işçilerinin izinleri kullandırılmadan çalıştırılması, usulsüz araç kiralamaları, ilim yayma emiyetine yapılan usulsüz taşınmaz/yurt tahsisi, spor kulübüne yapılan spor tesisi tahsisi uygulamaları hakkında açıklama yapıldı.

18.02.2020> Turizm Bakanlığı Kadriye, Belek sahillerindeki halk plajlarını otellere tahsis etti.

19.03.2020> Kumuluca Yazır Mahallesinde 360 dönümlük orman alanı badem ağacı dikmesi için 49 yıllığına özel girişimciye tahsis edildi,.

20.04.2020> Serik Kadriye, Belek sahilinde 3 ayrı otele yapılaşma imkanı sağlayan imar planı değişikliği yapıldı.

30.05.2020> Manavgat/ Ulualan, kamuya ait alanlarda 4 otel ve golf sahası yapılmak isteniyor.

30.06.2020> Orman Bakanlığının “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” değişikliği ile özel müşavirlik bürolarına verilen yetki sonucu 2.5 ayda Antalya’da 6.000 başvuru yapıldı.

30.06.2020> Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu, ve Antalya Valiliğinin pandemi nedeniyle siyasi partiler, sendikalar, meslek kuruluşları, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine getirdiği sınırlamalar çifte standart uygulanması nedeniyle eleştirildi.

15.08.2020> Temizliğini Manavgat Belediyesi’nin yaptığı tüm plajların, büfe, kullanım hakkı ve su sporları elinden alınarak Muğla menşeili MUÇEV Vakfına verildi.

16.08.2020> 3. Derece SİT alanı olan Alanya Aysultan plajı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin plaj olarak hizmet verdiği alan, Çevreve Şehircilik Bakanlığı tarafından MUÇEV’e verildi.

20.08.2020> Antalya Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Demre’ye bağlı Üçağız’da yaklaşık 13 hektarlık denizalanı ve iskele 10 yıllığına MUÇEV’e verildi.

29.09.2020> Akdeniz Üniversitesi giriş kapısı karşısındaki kamu alanı, kamusal amaçlarla değerlendirileceği açıklanmasına karşın TOKİ aracılığı satıldı, Konyaaltı Belediyesi tarafından inşaat firmasına planlama ilklerine aykırı olarak yoğun yapılaşma imkanı tanındı.

29.10.2020> Konyaaltı Belediyesi’nin Liman bölgesinde denize çok yakın, su seviyesinin yüksek olduğu dolgu bölgesinde 70 metre yüksekliğinde, plan değişikliği dahi yapmadan hem yatayda hem dikeyde yüksek yoğunluklu, AVM, Otel, konut fonksiyonları bir arada Antalya’nın ilk karma projesi Fenix Center olarak sunulan ancak sahibine haksız ayrıcalıklar sağlayan ve kent planlama ilkelerine aykırı, olumsuz emsal teşkil edecek inşaat ruhsatı verdiği açıklandı.

19.11.2020> Tarım Topraklarını Koruma Kurulunun onay vermediği toplantıdan birkaç ay sonra Antalya Tarım İl Müdürlüğü Korkuteli Dereköy ve Sülekler Yaylasında su kaynakları ve tarımsal üretime zarar verecek maden ocağı açılmasına onay verdi.

07.12.2020> Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı sahillerinde erozyona neden olan, dere yatağının doğal yapısını bozan ve kamu zararına neden olan Boğaçayı projesine devam edileceğini açıkladı.

13.12.2020> Kepezaltı-Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için Türel döneminde AB fonlarından SAMPAŞ adlı şirket aracılığı ile 4.750.000,00 euro, hibe kredi alındığı, BŞB, Sampaş, Antepe, Akdeniz Üniversitesi, Demir Enerji ve Tay isimli kurum ve kuruluşlar arasında bu hibenin paylaşıldığı açıklandı. Kimin neye göre hibeden pay aldığı, ne amaçla nereye ne kadarının harcadığı, alınan hibenin 6366 sayılı yasa kapsamında kullanımı hakkında açıklama yapılması istendi.

20.12.2020> Sayıştay’ın açıkladığı inceleme sonuçlarına göre; Alanya Belediyesi kayıtlarında usulsüzlükler, geriye dönük değişiklikler yapıldığı; ASAT’ın 4 adet atık su arıtma tesisine ait geri ödeme belgesi teslim edilmediği için elektrik enerjisi kullanım teşvikinde yararlanamadığı bu nedenle de kurum, 1.134.574,19 TL gelirden mahrum bırakılarak kamu zararına neden olduğu; Antalyaspor için Döşemealtı’da yapılan tesisin, harcamaların ve devredilen taşınmazın Belediye kaynakları ile kamu kurumu niteliğinde olmayan spor kulübü ve derneklere, profesyonel kulüplere karşılıksız yapılmasının, bedellerinin tahsil edilmemesinin kanuna aykırı olduğu, Büyükşehir Belediyesinin kiraladığı araçlarının aylık kira bedellerinin araç kaskolarının %2 sini aşmaması gerektiğine ilişkin yasal düzenlemenin çok üzerinde fahiş tutarlarda olduğu;Serik Belediyesinin kiracılık ilişkilerinde usulsüzlükler yaptığı, kıyı kanuna aykırı davrandığı, ruhsatsız yapılaşma, kıyının doğal yapısının bozulması ve deniz kaplumbağlarına zarar verilmesi konula rında kamu yararına aykırı uygulamaları olduğu açıklandı.

31.12.2020> 2019 yılı Eylül ayı ASAT genel kurulunda alınan karar gereği her ay açıklanan üretici fiyat endekslerindeki artış oranının yansıtılması nedeniyle Antalya merkez ilçelerde 2020 yılı Ocak ayı başında3.62 TL olan 1 m3 su fiyatı 2021 yılı ocak ayı başında 4.47 TL oldu. 2020 yılı su fiyatının yıllık artış oranı % 23.48. oldu.