Antarktika’da buzulların erime hızı artıyor

Araştırmacıların oluşturduğu yeni harita tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor, Antarktika’da buzulların erime hızı artıyor.

Antartika üzerinde yapılan yeni bir araştırma küresel ısınma tehlikesinin ne kadar büyüdüğünü gözler önüne seriyor. On yıllardır yapılan uydu gözlemleri sonucunda yeni bir teknikle oluşturulan bu harita Antarktika'nın sürekli olarak kar yağışından okyanusa biriken buzları nasıl topladığına dair en ayrıntılı verileri ortaya koydu. Haritadan elde edilen verilere göre buzulların erime hızının artıyor.

sciencenews.org'da yer alan habere göre, uydu gözlemleri ile oluşturulan yeni harita, önceki Antarktika araştırmaları için kullanılan yöntemlerin 10 katı kadar bir buz izleme tekniğine dayanıyor. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki buzulbilimciler Antarktika buzunun ince hareketlerini sentetik açıklıklı radar interferometrik faz verileri olarak adlandırılan bir tür ölçümle ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bir radar sinyalini bir buz parçasından fırlatmak için kullanarak, buzun uyduya ne kadar hızlı ya da uzaklaştığını belirleyebilir. Aynı noktanın gözlemlerini farklı açılardan birleştirmek, buzun yerdeki hareketinin hızını ve yönünü gösterir.

Uydu radar verilerine dayanan yeni harita, Antarktika'daki buz akışının yüksek rakımlı bölgelerden (kalın siyah çizgiler) kıyılara doğru hızını ortaya koyuyor. İç buzlar inanılmaz derecede yavaş hareket ederken, çoğu yılda 10 metreden daha az bir sürede akar. Okyanusa daha yakın olan buzlar ise yılda yüz binlerce metre yolculuk edebilir.

Aynı buz bölgelerinde birden fazla gözlemde bulunmak için araştırmacılar, 1990'ların başından beri Kanada, Avrupa ve Japonya tarafından başlatılan yaklaşık yarım düzine uydunun verilerini bir araya getirmek zorunda kaldı. Sonuçta ortaya çıkan harita, buzun kıyıya doğru havza sınırları olarak bilinen yükseklik noktalarından nasıl aktığını ortaya koyuyor. Antarktika'nın yüzde 80'i için harita, yılda yaklaşık 20 santimetreye kadar olan ortalama buz hızını gösteriyor. Bu, yılda birkaç metre belirsizlik gösteren buz izleme tekniklerine dayanan önceki haritalardan çok daha büyük bir artış.

2021'de, NASA ve Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu birkaç ayda bir bu haritayı güncellemek için yeterli veri toplayacak bir uyduyu yapmayı planlıyor. Bu uydu bilim insanlarının iklim değişikliği sırasında Antarktika'daki buz akışının nasıl değiştiğini daha iyi izlemelerini sağlayacak.