Anter davası zamanaşımına beş gün kala görülecek
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan dava yine ertelendi. Dava 15 Eylül’e ertelenirken dosya 20 Eylül’de zamanaşımına uğrayacak.

JİTEM Ana Davası ve 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen ve zamanaşımına uğramasına 3 ay kalan Anter davası Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Cemil Işık’ın Almanya’da öldürülmesine dair polis amirliğinden gerekli bilginin temini için Adalet Bakanlığı tarafından yazılan yazıya cevap verilmediği belirtildi. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, davaya katılım talebinde bulundu ve “İHD 1986 yılında kuruldu. Dolayısıyla suç tarihi itibariyla Türkiye’de varlığını sürdürüyordu. Bu nedenle suçtan zarar gördüğünü düşünüyoruz. Türkiye’nin bir döneminin aydınlatılması gerekiyor” dedi. ÖHD adına söz alan Avukat Alişan Şahin de katılma talebinde bulundu.

DERHAL CEZALANDIRIN

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, “Senelerdir Abdülkadir Aygan’ın ifadesi alınmadı ama şu anda Erdoğan’ın talimatıyla Aygan’ın iadesi isteniyor. Bu çelişkili bir durum. Keşke ifadesi şimdiye kadar alınsaydı” diye konuştu. Dava avukatlarından Nuray Özdoğan ise zamanaşımı riskine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Dosyanın zamanaşımına uğratılması kasıtlı işlemlerle istendi. Zamanaşımının tartışma konusu olamayacağını söylüyoruz. Mahkemenizin bu cinayetin toplumsal koşullarını değerlendirerek bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz. Sanıkların bir an önce cezalandırılması yönünde talebimiz var.” Mahkeme, kurumların davaya katılma taleplerini, ‘suçtan doğrudan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle reddetti. Sanık Hamit Yıldırım’a isnat edilen suçun niteliği ve azami tutukluluk süresi göz önüne alınarak uygulanmasına karar verilen adli kontrol tedbirinin ölçüsünü koruduğu anlaşıldığı için kaldırılması ve esnetilmesi yönündeki talepler reddedildi. Dosyanın ayrılması yönündeki talebi de reddeden mahkeme, davayı 15 Eylül’e erteledi.

ZAMANAŞIMI İNSANLIK SUÇU

Davanın ardından basın toplantısı düzenlendi. İHD Ankara Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Av. Esra Kılıç, yargı makamlarını hakikati ortaya çıkarma yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, davadaki zamanaşımını tanımadıklarını ifade ederek “Mücadelemiz sürecek” dedi. Dicle Anter de davada etkin bir soruşturma süreci yürütülmediğine dikkat çekti. İfadesi alınmayan Abdülkadir Aygan’ın İsveç’te olduğunu ifade eden Anter, şimdiye kadar alınacak bir ifadenin davanın seyrini çok değiştirebileceğine değindi. Son olarak zamanaşımının bu davada söz konusu olamayacağını söyledi. Anter, “Zamanaşımı insanlık suçudur” diye konuştu.