Antrikotu kimler götürüyor?

Yandaş Yeni Şafak gazetesi Ankara, Sivas ve İstanbul’da patlak veren şarbon skandalını fırsat bilen karaborsacıların korku salarak vurgun yaptıklarını iddia etti.

Sürmanşetten verilen haberde, “Şarbon korkusuyla ithal ete ilgi azalınca karaborsacılar hareketlendi. Sahip oldukları hayvan sayısıyla piyasayı etkileme gücüne sahip firmalar yerli ete son bir hafta içinde 5 lira zam yaptı. Sektörde önümüzdeki günlerde ikinci 5 liralık zam bekleniyor” denildi.

Sektör temsilcilerinin ithal et üzerindeki denetimin de artmasını istediğinin iddia edildiği haberde, “Karkas olarak ithal edilen ve entegre tesislere gönderilen etler vatandaşa kıyma ve kuşbaşı olarak sunuluyor. Etin antrikot gibi değerli kısımlarının akıbeti ise belirsiz. İthalatın antrikotu nereye gidiyor?” denildi.

Haberde, "Vatandaşın ucuz et ihtiyacını karşılamak için devletin başlattığı et ithalatı, kur oynaklığıyla oluşan fark nedeniyle bir süredir sübvanse ile yürüyordu. Böylece 3.80-4 avro arasında yapılan ithalat 20 TL'nin altına geliyordu. Şu anda kur farkı ile oluşan maliyet 30 TL'ye kadar çıktı. Kur farkına ilave şarbon hastalığı ile gelen ithal et korkusu ise devletin ucuzlatılmış et organizasyonuna darbe vurma ihtimali taşıyor" ifadeleri kullanıldı.