Geçen yıl Avrupa Parlamentosu'nda ilki düzenlenen Dersim 1938 Katliamı konferansı bu yıl da yapılacak. Dersim Yeniden İnşa Derneği ve

Geçen yıl Avrupa Parlamentosu'nda ilki düzenlenen Dersim 1938 Katliamı konferansı bu yıl da yapılacak. Dersim Yeniden İnşa Derneği ve Demokratik Aleviler Federasyonu’nun aktif olarak desteklediği konferansın ev sahibi  geçen yıl olduğu gibi AP Sol Grup. Belçika’nın başkenti Brüksel’de 19 Kasım tarihinde yapılacak konferansta, Türkiye'nin 1938 yılında planlı olarak Dersim’de katliam uyguladığının gündeme getirilmesi planlanıyor. Konferansta Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi Mahallesi’ndeki katliamları için birer oturum düzenlenecek. Konferansa çok sayıda tanınmış tarihçi, yazar, siyaetçi, gazeteci, tanıklar ve parlamenterlerin katılması bekleniyor.
‘Dersim 1938 Jenosidi Konferansı’ katliamın 70'inci yılında ilk olarak düzenlenmişti. Avrupa Parlamentosu Üyesi Feleknas Uca'nın yönettiği konferansa, DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, DTP Amed Milletvekili Aysel Tuğluk, Dersim Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’in yanı sıra tarihçi ve yazar Ayşe Hür, Bremen Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ronald Münch, Barış ve Demokrasi İçin Avrupa Ermeni Federasyonu Başkanı Hilda Tchobaian katılmıştı. Türkiye, konferansa tepki göstermiş, konferans Türkiye ile AB arasında krize neden olmuştu.