İtalyan mahkemesi, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) yolsuzluk soruşturmasında adı geçen eski AP parlamenteri Pier Antonio Panzeri'nin kızı Silvia Panzeri için Belçika makamlarının iade talebini görüştüğü duruşmayı 3 Ocak'a erteledi.

AP'deki yolsuzluk soruşturmasıyla bağlantılı İtalya'daki şüphelilere dair dava ertelendi
Fotoğraf: Depophotos

AP'deki yolsuzluk ve rüşvet skandalının yol açtığı sarsıntılar devam ediyor.

Belçika adli makamlarının yürüttüğü soruşturmanın merkezindeki isim olan eski parlamenter İtalyan Pier Antonio Panzeri'nin suç ortaklığıyla suçlanan kızı Silvia Panzeri, Belçika'nın yaptığı iade talebi dolayısıyla Brescia'da mahkemeye çıkarıldı.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, mahkeme heyeti, davayı erteleyerek iade talebinin görüşülmesine 3 Ocak'ta devam edilmesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı almasında, Silvia Panzeri'nin avukatlarının Belçika'daki cezaevi koşullarının tespit edilmesine yönelik talebinin kabul edilmesi olduğu belirtildi.

Silvia Panzeri, Belçikalı makamların verdiği bilgiler doğrultusunda, 10 Aralık'tan bu yana İtalyan güvenlik güçlerince annesi Maria Dolores Colleoni ile beraber ev hapsinde tutuluyor.

Mahkeme, dün benzer şekilde Belçika makamlarının iadesini istediği Pier Antonio Panzeri'nin eşi Maria Dolores Colleoni hakkındaki bu talebi ise kabul etmişti.

Diğer yandan, merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) genel sekreterliğine seçilen ancak yolsuzluk soruşturmasında adı geçen İtalyan Luca Visentini'nin de bu göreve başlamadan istifasını verdiği basına yansıdı.

AVRAMOPOULOS İDDİALARI REDDETTİ

İtalyan La Stampa gazetesinin gündeme getirdiği, AB Komisyonu'nun göç, içişleri ve vatandaşlık politikalarından sorumlu eski üyesi Yunan Dimitris Avramopoulos, Pier Antonio Panzeri’nin STK’sından 1 yıl boyunca 60 bin avro ödenek aldığı haberine itiraz etti.

İtalyan basınındaki haberlere göre, Avramopoulos, kendisi hakkındaki iddiaların bir "İtalyan komplosu" olduğunu savundu.

Avramopoulos, bu iddiaların, İtalya'da belirli çevrelerce dolaşıma sokulduğunu, bundaki amacın AB’nin Körfez Özel Temsilciliği’ne yönelik adaylığını zayıflatmak ve adaylardan Eski İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun adaylığını desteklemek olduğunu ileri sürdü.

BELÇİKA'DAKİ SORUŞTURMA

Belçikalı makamların yürüttüğü AP bağlantılı yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması çerçevesinde 9 Aralık'ta çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon avro nakit para ele geçirilmiş ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilerin, AP'nin başkan yardımcılığı sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP milletvekili Pier Antonio Panzeri, Kaili'nin partneri ve AP'de asistan olarak çalışan Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı.

Bu kişilerin AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüşvet aldıkları iddia edilmişti. Konuyla ilgili haberlerde adı geçen Katar ise iddiaları reddetmişti.

(AA)