Geçen hafta Apple lansman yaptı. Teknoloji dünyası en çok bu haberle ilgilendi. Apple sadece piyasaya çıkmış ürünleriyle değil, çıkaracağı ürünlerle de ilgi odağı olmayı biliyor

Apple bize bir şeyler anlatmak istiyor

TİMUR AKKURT / timur@teknosafari.com
@timurakkurt / youtube.com/user/timurakkurt

Bu yazıda okuyacaklarınız konusunda baştan bir uyarı yapmak isterim; ki, o ruh haliyle okursanız daha iyi anlaşılacaktır. Konu şu: Apple dünyanın en çok ses getiren ve gündeme yön veren teknoloji markası. Bu öylesine söylenmiş bir laf değil. Dünya çapında yayın yapan gazete, TV, internet sitelerine baktığınızda bunu görmek çok zor değil. Bunun sebepleri var.

İşte bu yazımda; sebepleri ve stratejiyi anlatmaya, anlamaya çalışıyorum. Hem rakip firmalar, hem de biz kendimize göre çıkarımlar yapmak durumundayız. Kendi küçük işletmenizi bu felsefe, bakış açısı ile yönetmek, geliştirmek için bile; Apple incelenmesi gereken önemli bir marka. Derler ya: Ne öğrensek kardır. Tabii yazının konusu sadece bu değil. Okuyun tartışalım. Buyrunuz yazı başlıyor…

Geçen hafta Apple lansman yaptı. Teknoloji dünyası en çok bu haberle ilgilendi. Bu çok normal. Apple sadece piyasaya çıkmış ürünleriyle değil, çıkacak ürünleriyle de ilgi odağı olmayı çok iyi biliyor. Biz gazeteciler Apple haberleri yazmaktan hiç sıkılmıyoruz. Neden mi? Cevabı çok basit! Çünkü siz bu haberleri asla pas geçmiyor; bize bir soru soracaksanız hep “Apple’ın yeni ürünü nasıl?”, “Şu olacak mı?”, “Bu olacak mı?” gibi sorular soruyorsunuz. Biz de yazmaya mecbur kalıyoruz. Bu başarının sahibi Apple.

apple-bize-bir-seyler-anlatmak-istiyor-184770-1.

Apple ilk çıktığından beri oyun alanında hep geride kalıyordu. Sebebi işletim sistemi çok yaygın değil, bu cihazlar oyun için üretilmedi gibi bir imaj üzerine yapışmıştı. Dolayısıyla bir türlü kırılamayan bu sert imaj artık kırılacak ve yaygınlık anlamında istediği noktaya gelecek

Şöyle tepkileri de çok alıyoruz: “Bıktık bu Apple haberlerinden”, “başka gelişmeler olmuyor mu?”, “Nedir bu Apple’ın olayı?”

İnanın, bu tepkileri verenler de bu haberleri okuyor. Bizim YouTube’da bir laf vardır: “Dislike rakip firmalar!” Yani beğenmeyenler, rakipler. Kim ne derse desin, Apple dünya üzerinde en çok etki yaratan teknoloji markası. Üstelik öyle sadece lafta etkiler değil bunlar.

Lansmanı yapılan iPhone 7, iPhone 7 Plus ve Apple Watch Series 2 haberleri heryerde var. Ben size ürünlerin özellikleri yerine başka bir açıdan Apple’ın bu lansmanının değerlendirmek istiyorum. Ürünün özelliklerini çok merak ediyorsanız teknosafari.com size yardımcı olacaktır. Ben ürünleri deneyimledikten sonra zaten size en gerçekçi yorumlarımı yapacağım.

Evet lansman haftalarca beklendi, tarihi, yeri ve Tim Cook’un sahneye çıkıp neler söyleyeceği…

Lansmanın bence en dikkat çekici tarafı Apple’ın yapmış olduğu işbirlikleri. Üstelik sadece teknoloji iş birlikleri de değil bunlar. Zaten bu konunda ayrıca önemli olduğunu düşünüyorum. Teknoloji artık işimizi gören cihazlar olmanın çok daha ötesine geçmiş durumda. Yaşam şekli, hayata bakış açısı gibi konulara göre de teknolojimizi belirlemeye başlamış durumdayız. Bunu Apple mı yaptı biz mi o eğilime girdik ya da her ikisi de mi net bilinmez ama sonuç olarak Apple bu ihtiyaçlara en doğru karşılık gelecek ürünler ve işbirlikleriyle karşımızda.

Tabii ki çok ekonomik fiyatlarla değil. Zaten iş birliği yapılan markalar kendi klasmanlarında da ekonomik değiller. Burada “amma da pahalı”, “yok artık” dememek lazım. Bu bir tercih. Markanın kendini konumlandırdığı nokta bu. Evet, artık Apple “sadece bir teknoloji markası değilim” diyor. “Ben aynı zamanda moda markasıyım”, “modayım da” diyor. Hermes markasıyla yaptığı işbirliğini bunun en büyük göstergesi. Yeni saatlerinin kayışlarında Hermes imzası taşıyacak. Yani, Apple Watch’ı takmama sebebi sayan bir kesim artık yeni seriyi almamak için bir bahaneye sahip değil.

Bakın burada benim anlatmak istediğim parasal konular değil. Elbette günün sonunda bütçeler konuşuluyor ama ben bir değişimin altını çizmeye çalışıyorum. Teknoloji odaklı bir firma artık küçük işbirlikleriyle bir şey denemiyor. Resmen moda konusuna girerek bu alanda bir imza atıyor. Dediğim gibi işin bütçesel tarafı ayrıca tartışılabilir. Moda alanında bir diğer büyük işbirliğini de Nike ile yapan Apple, spor markalılarının pek sevdiği marka ile adetli satış rakamlarını yakalar gibi görünüyor. İleriki lansmanlara pek çok dev marka belli ki Apple ile yanyana olmak isteyecek. Nedeni çok basit. Adetli satış!

Gelelim büyük resme. Apple bu lansmanla dünyaya şunu söyledi: Alanında kim iyiyse Apple ürünleri içerisinde daha çok yer bulabilir. Yaptığı özel anlaşmalarla Nintendo gibi bir dev artık Apple’ın iş ortağı. Bu konuya çok dikkat etmek lazım. Oyun sektörü ile ilgili Apple büyük oynamaya başlıyor. Burada dönen dev rakamların içinde kendine hızlıca bir yer açabilmek için iş birliği yapabileceği en doğru markayı yanına almış görünüyor. Super Mario, Pokemon gibi oyun dünyasının, özellikle mobil oyun dünyasının en beğenilen ve fanatizm oluşturan iki oyunu ile bu işbirliği başlatıldı.

Bu yazdıklarımı unutmayın. Apple ilk çıktığından beri oyun alanında hep geride kalıyordu. Sebebi işletim sistemi çok yaygın değil, bu cihazlar oyun için üretilmedi gibi bir imaj üzerine yapışmıştı. Dolayısıyla bir türlü kırılamayan bu sert imaj artık kırılacak ve yaygınlık anlamında istediği noktaya gelecek. Bu konuda Apple kesinlikle yakından takip edilmesi gereken bir şirket durumunda.

Eminim Microsoft, Sony gibi dev konsol üreticileri de bu konuda kendi taraflarında ciddi çalışmalar yapacak ve pazar paylarını korumak isteyeceklerdir. Malum Apple bir alana el attığı zaman bu alanı domine etmeyi çok seviyor. Bakalım ilerleyen günler bize ne getirecek. Benim bundan sonra yapılacak ilk lansmanda beklediğim gelişmelerin başında Apple’ın sanal gerçeklik konusuna girmesi yer alıyor. Kısaca Apple Sanal Gerçekliğe Giriş 1 diyebiliriz. Bu alanda da eminim iyi iş ortaklıkları yaparak geleceğin en yaygın etkileşim aracı olmaya aday bu teknoloji Apple dünyasında da yerini alacak. Şimdilik çok sessiz göründüklerine bakmayın.

Diğer rakipler hızlı hızlı ürün çıkartarak bu dev pazarda yer kapmak için uğraşa dursun, hatta zorluklarıyla da Apple bu alanda diğer firmaların yaşadığı engelleri çok daha az yaşayarak ve daha doğru ürünlerle pozisyonunu almayı bilecektir diye düşünüyorum. Küçük bir hatırlatma Apple hiçbir zaman 3 Boyut teknolojisi ile ilgili ürün geliştirmedi. Bu konuda ne zaman ne enerji ne de para harcamadı. Sanal gerçeklik konusunda sessiz kalacağını düşünmüyorum. Hatta ’Kodak’ belki onun satın alacağı ve bu alanda yol alacağı şirket olabilir. Kim bilir? Bu tabii ki sadece benim öngörüm. Bir şey duymuş değilim yani.

Gördüğünüz gibi bu olup bitenden herkes kendince dersler, stratejiler çıkartmalı. Bu sağlaması yapılmış, başarılı olduğu çok belli bir strateji. Havlu, evde ürettiğiniz takı bile üretip satarken işinize yarayacak bir bakış açısı. Başarı basitlikte gizli aslında. Apple bunu alenen yapıyor, görmemek imkansız.

Keyifli bir hafta sonu dilerim.