Apple, Çin'de istenmezse zararı ne kadar olur?

Bu ayın başlarında Qualcomm, Apple’a karşı açtığı bir davada Çin’deki bir mahkemeden ön ihtiyati tedbir aldı. iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X gibi birden fazla eski iPhone modelinin satış ve ithalatını yasakladı. Apple, bazı yazılım patentlerini ihlal ediyordu. Apple, yakın zamanda, bu cihazları Çin’de satmaya devam ettiğini belirterek, durumu düzeltmek için bir yazılım güncellemesi yayınladı, ancak Çin hükümeti, güncellemenin yeterli olmadığını söyledi.

Tekno Safari'nin aktardığına göre, Çin’de 44 milyon iPhone’un 2019’da satılacağı öngörülüyor. Bu telefonların yüzde 40’ının eski cihazlar olduğunu varsayılıyor. Bu da 17,6 milyon adet eski iPhone’a tekabül ediyor. Cihaz başına 650 dolarlık bir satış fiyatı bu, 2019’da Apple için yaklaşık 11,5 milyar dolarlık bir gelir kaybına dönüşecek.

Apple’ın net kâr marjı yaklaşık yüzde 23 olarak göz önüne alındığında, şirketin en düşük seviyesine göre 2,6 milyar dolar kaybetmesi bekleniyor. Forbes editörleri bu zararı kabul edilebilir olduğunu söylerken Apple üzerinde potansiyel etki ciddi olmaz diyorlar…